Met noaberhaptrap en ‘fietsen voor mijn eten’ hebben we natuurlijk aandacht voor gezonde maaltijden waarbij je lokaal de ingrediënten bij elkaar kan fietsen, maar wist je dat je ook voor de lekkere trek heel goed lokaal kan kopen?
Door Ria Olde Rechterschot
Want wie wil er nou niet af en toe een koek(je) bij de koffie of thee, of een lekker plakje cake of kruidkoek. Ook voor die lekkere trek kun je lokaal je ingrediënten bij elkaar fietsen om zelf te gaan bakken (zoals meel, melk, eieren en extra ingrediënten als walnoten en dergelijke). Of je kan gewoon (zoals ik ) lekkere koeken kopen die al voor je bereid zijn met lokale ingrediënten.
Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n zoetekauw, maar toch heb ik het afgelopen jaar een paar hele lekkere koeken ontdekt op mijn tochtjes langs de lokale winkels. De lekkerste koeken die ik het afgelopen jaar ontdekt heb zijn de vondelkoek (gevonden bij de Buurman) en de koeken van de windesheimer molen.
Geheim recept
Het geheime recept van de vondelkoek vindt zijn oorsprong in Raalte. Bakker Hein van de Luycken is met deze heerlijke zachte speculaas met krokante buitenkant begonnen na de oorlog. In de jaren 70 werd het geheime recept in Deventer verder ambachtelijk ontwikkeld en gebakken door bakker Frans Ruhof. Vandaag de dag worden nog steeds dezelfde ingrediënten gebruikt en worden de koeken op dezelfde ambachtelijke manier van vroeger gebakken.
De Vondelkoeken danken overigens hun naam aan het feit dat bakkerij Frans Ruhof in de jaren ’70 met zijn zaak aan de Joost van den Vondellaan zat in Deventer.
De andere overheerlijke koeken die ik ontdekt heb zijn de windesheimer molenkoeken. Een deel van het meel dat in de windesheimer molen gemalen wordt gaat naar bakker Jolink in Wijhe die er dus onder andere heerlijke molenkoeken van bakt en die zijn dan weer te koop in de winkel in de windesheimermolen. Hoe mooi is dat!
Je vindt De Buurman en de Windesheimermolen op https://www.fietsenvoormijneten.nl/regio/salland/
Snaai met mate, maar als je snaait doe het dan goed!