Noaberhaptrap; wat te doen met een pompoen (recepten)

Interessant? Deel het artikel

pompoen noaberhaptrap

Je ziet ze weer overal langs de weg, pompoenen en kalebassen. Tijd om er eens in te duiken.

Door Ria Olde Rechterschot

De term pompoen wordt zeer breed gebruikt. Omdat er geen eenduidige definitie is voor een pompoen en kalebas is het dan ook moeilijk het verschil tussen deze te definiëren. Het verschil tussen pompoenen en kalebassen leek mij altijd erg duidelijk: pompoenen kun je eten en kalebassen niet, maar zo simpel blijkt het dus niet te zijn. Ik zal jullie de diverse verhandelingen daarover besparen. Vanuit de Noaberhaptrap bezien is het natuurlijk veel interessanter om te weten welke je kan eten en wat je er mee kan.

De eetbare pompoenen bevatten pitjes, bij het doorsnijden van de vrucht is het dus al snel duidelijk. Ben je nog niet zeker? Kook dan een stukje pompoen. De niet eetbare varianten zijn echt heel bitter, dat proef je direct.

Pompoen is een van de weinige fruitsoorten – want ja, de pompoen is eigenlijk een fruitsoort – die je niet persé heel vers wilt kopen. Pompoenen hebben een lange periode nodig om te groeien, maar eenmaal geoogst kun je ze het beste ook nog een paar weken laten liggen.

Een net geoogste pompoen herken je aan een zachte en groene steel. Ook kan de schil wat zachter aanvoelen. Die laat je dus nog even met rust. Gelukkig kun je de meeste pompoenen maanden bewaren, zolang je een droge, koele plaats uit de zon beschikbaar hebt.

Maar wat nu te doen met die pompoen
Op de BBQ , roerbakken, in de oven, in de salade, gevulde pompoen of in de soep; het kan allemaal. Wanneer je niet direct een hele pompoen gebruikt, kun je deze makkelijk nog even bewaren. Verwijder wel vast de draden en pitten (daarvan maak je zelf heerlijke pompoenpitten voor over de salade) en wikkel de pompoen in plasticfolie. Zo kun je de pompoen tot 5 dagen goed houden in de koelkast. Je kunt je pompoen ook invriezen voor later gebruik.

Herfsttaart met pompoen en geitenkaas (recept via ekoplaza)
4 personen
Ingrediënten
7 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
650 g flespompoen, geschild, pitten verwijderd en in dunne plakjes
120 g geitenkaas, verkruimeld
2 tl verse tijmblaadjes
4 eieren
160 ml slagroom of sojaroom
185 ml melk of plantaardige drink
Taartvorm van 23 cm ø

Stap voor stap
Verwarm de oven voor op 220°C.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die groot genoeg is om de taartvorm te bekleden. Druk het deeg in de vorm en snijd het overhangende deeg weg. Prik de bodem in met een vork. Bak het bladerdeeg ca. 15 minuten in de oven, tot het licht kleurt. Laat het iets afkoelen en druk daarna het deeg wat platter.
Verlaag de oventemperatuur naar 170°C.
Schik de plakjes pompoen vanaf de rand naar het midden als een rozet op de bladerdeegbodem. Bestrooi met geitenkaas en tijm.
Roer in een kom de eieren los met de slagroom, melk en wat zout en peper. Schenk dit rustig over de pompoen.
Bak de taart ca. 30 minuten tot de vulling is gestold.
Bestrooi met zout en peper.

Heb jij ook een heerlijk pompoenrecept, supertof als je hem wil delen op onze facebookpagina.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.