Noaberhaptrap: waar t(r)ap jij je melk?

Interessant? Deel het artikel

noaber melktap

Naar aanleiding van mijn oproepje op de fb-pagina van de noaberhaptrap werd ik ook van harte uitgenodigd door Heleen van Beek van boerderij Erve t Overweg in Diepenveen. Op Boerderij Erve ’t Overweg werken 90 koeien én de boer en boerin dagelijks aan de productie van smaakvolle melk!

Door Ria Olde Rechterschot

Sinds afgelopen juni kun je bij Heleen en Wilco van Beek de pure, onbewerkte melk van hun koeien op hun erf kopen vanuit de zelfbedienings-melktap.

Ook in dit gesprek valt weer op dat de achterliggende motivatie voortkomt uit de wens een betere verbinding tussen boer en burger tot stand te brengen. Je eigen product op je eigen erf verkopen en zodoende in contact komen met de consument en daarmee je erf open stellen zodat mensen kunnen zien waar het product (in dit geval de melk) vandaan komt. Mensen zijn van harte welkom om rond te lopen, rond te kijken en vragen te stellen.

Alhoewel ze dus pas een aantal maanden open zijn kent de melktap al een vrij constant aantal klanten. De boerderij ligt nabij een doorgaande weg waar veel woon- werkverkeer makkelijk even wat melk kan halen. Maar ook is de plek populair bij fietsers. Veel mensen vanuit Deventer brengen een bezoek en maken dan een rondje langs diverse stalletjes in de buurt om zo de boodschappen te verzamelen. Doordat Heleen en Wilco de melktap op het erf hebben staan ontstaat er makkelijk contact met de bezoeker en ontstaan er leuke en leerzame gesprekken. Want lang niet iedereen weet dat een koe eerst een kalfje moet krijgen voor ze melk kan geven. En veel mensen willen graag weten waarom het kalfje bij de koe weggehaald wordt. Wilco en Heleen leggen dat graag uit waardoor er meer begrip ontstaat bij de consument en het geeft de boer en boerin ook extra werkplezier.

Je kan de melk tappen in een eigen meegebrachte fles of in een glazen fles die te koop is bij de melktap en je dus elke keer opnieuw kan gebruiken. Dit zorgt natuurlijk voor veel minder verspilling dan wanneer je de melk in de supermarkt koopt en de fles of het pak bij het afval beland. En deze melk is natuurlijk super vers.

En verder?
Behalve de melk kan je er ook pannenkoekmeel en eieren kopen dus je kan bij thuiskomst gelijk lekkere pannenkoeken bakken. En aangezien ze ook nog eens kaartjes verkopen met oa daarop hun eigen koeien die geschilderd zijn door de buurvrouw kun je ook er een mooi cadeau pakketje van maken om weg te geven; hoe leuk is dat.

Soms wordt er ook vlees van eigen vee verkocht. Dit wordt dan aangekondigd en mensen kunnen inschrijven voor een 10kg pakket met van alles en nog wat. Als er voldoende mensen ingeschreven hebben wordt de koe geslacht, het vlees in pakketjes gemaakt en diepgevroren en is er vervolgens een afhaaldag.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.