Noaberhaptrap: Volgens duurzame boeren ontbreekt het de politiek aan langetermijnvisie

Interessant? Deel het artikel

haptrap eten kraampje voedsel

Het afgelopen jaar is er, mede (en misschien wel vooral) door de Corona een toeloop geweest van klanten bij boerderijwinkels en stalletjes.

Door Ria Olde Rechterschot

Uit een enquête onder 250 duurzame landwinkels en verkooppunten van groene en gezonde streekproducten (uitgevoerd door de Natuur en Milieufederaties (NMF’s) blijkt dat bijna driekwart van de duurzame boerderijwinkels dit jaar meer klanten heeft ontvangen. Twee vijfde van de winkels had 25 tot 50% nieuwe klanten. En 20% van de landwinkels ontving zelfs 50 tot 100% nieuwe klanten. De nieuwe klanten kozen bewust voor gezonde, duurzame streekproducten en ontweken de drukke supermarkten. Ook ik hoor dit soort geluiden van de mensen van de stalletjes en boerderijwinkels. Dat is dan toch maar een mooie bijwerking van dat akelige virus.

Hoe nu verder
Volgens de duurzame boeren ontbreekt het in de politiek aan een langetermijnvisie en voelen zij zich niet gesteund noch gehoord door de politiek. Het is van belang om duurzame lokale producten meer in de schijnwerpers te zetten en de duurzame boerderijwinkels pleiten voor een lager btw-tarief voor gezonde duurzame producten.

Deze btw-verlaging moet samen met regelgeving om kringlooplandbouw te stimuleren en een aanpak om lokale afzet en productie te ondersteunen de basis vormen van nieuw beleid om duurzame landbouw te stimuleren.

Ben jij een van die mensen die het afgelopen jaar de gang naar de supermarkt geheel of gedeeltelijk heeft vervangen door boodschappen te halen bij boerderijwinkels en stalletjes? Dan kom ik graag met je in contact voor een volgend artikeltje over je bevindingen.

En voor wie nog zoekende is waar hij/zij lokaal kan kopen, neem gerust een kijkje op onze regiokaart.
Stalletje of winkel gevonden die nog niet op de kaart staat? Tip ons via deze link.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.