Naar aanleiding van mijn oproepje op onze Facebookpagina bij wie ik welkom was om kennis te maken en een blik achter de schermen te mogen werpen werd ik uitgenodigd door Mariska Hutten van Suydbroek boerderijwinkel en vleesvee in Haarle.
Door Ria Olde Rechterschot
Toen ik aankwam was Mariska net een klant aan het helpen, want hoewel de winkel op dat moment eigenlijk dicht zat, heeft de familie Hutten de prettige gewoonte om als ze toch thuis zijn en ze zien dat er een klant is bij de zelfbediening ook het winkelgedeelte open te stellen als daar vraag naar is.
De klant vertrok tevreden op de fiets met de gewenste boodschappen en ik nam een kijkje in de winkel en maakte snel even wat foto’s en raakte al in gesprek over van alles en nog wat.
De boerderijwinkel is voorlopig gehuisvest in een unit vooraan de oprit. De unit is verdeeld in twee gedeeltes t.w. een zelfbedieningsruimte en de winkel. In de zelfbedieningsruimte kan men dagelijks terecht voor eieren, zuivel (melk, karnemelk en yoghurt) en een pannenkoekenpakket. In de winkel o.a vlees van eigen koeien. Marcel van der Weegh, slager in Raalte, haalt de koe op en verwerkt het vlees, waarna het vlees diepgevroren in porties voor 2 personen terug komt.
Naast hun eigen rundvlees zijn er ook andere streekproducten te koop, rechtstreeks van lokale ambachtelijke bereiders zoals; Lamsvlees van het Sallands Lam, afkomstig van het Sallands heideschaap van Scheperij Salland, Eieren van Kieftebeld’s Eitje, Verschillende soorten mosterd van Antonia’s mosterd uit Heeten, Pannenkoekenmeel en bakmixen van Korenmolen de Hoop, Zuivel van Reggezuivel, Kaas van Zunakaas, Honing van een plaatselijke imker.
De familie Hutten vindt het belangrijk om het verhaal achter de producten te kennen, zodat ze een eerlijk verhaal kunnen vertellen over het product.
Geschiedenis
Binnen aan de keukentafel zetten we ons gesprek voort.
Boerderij Suydbroek ligt aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, en is vernoemd naar het gebied waarin ze ligt. ‘Suydbroek’ wordt voor het eerst vermeld op een kaart van Höttinger uit 1787. De grootouders van de huidige bewoners woonden er sinds 1953. In de loop der jaren kwamen er steeds meer melkkoeien bij en breidde het bedrijf zich uit. Sinds 2017 runnen John en Marisca Hutten het boerenbedrijf samen met hun dochter Anouk en zoon Edwin. Het aantal koeien werd teruggebracht tot 75 en de kalfjes groeiden weer op op het eigen erf. Het besluit om zelf het vlees van hun eigen koeien te gaan verkopen vormde het begin van de boerderijwinkel. Ook hadden ze toen een melktap, vanuit de gedachte en de wens om de verbinding te maken met de burger en zo aan de burger te laten zien waar de melk eigenlijk vandaan komt, aangezien ze merkten dat lang niet iedereen daar kennis van heeft. De klant is dan ook bij de familie Hutten van harte welkom een kijkje in de stal te komen nemen.
Begin 2020 werd besloten om de Montbéliarde koeien, een zogenaamde ‘dubbeldoel koe’. (Deze geven goed melk en zijn daarnaast ook goed gespierd, waardoor ze ook een lekker stuk vlees kunnen opleveren) te vervangen door vleeskoeien.
Eerst kwamen de Engelse Longhorns (liefde op het eerste gezicht aldus Mariska) en nu ook Herefords. De melktap is daarmee verdwenen, maar er is nog steeds melk te koop.
Toekomst
Met de overstap naar vleesvee heeft de familie Hutten ook de keus gemaakt om over te stappen naar kruidenrijke graslanden. Er werd al bewust geen gebruik gemaakt van mais en het “gewone gras” wordt dus nu vervangen door gras met o.a. klaver, verschillende tijmsoorten, weegbree. Door goed bezig te zijn met het voer ben je ook goed bezig met wat de mens eet. Engelse Longhorns en Herefords hebben van zichzelf al een goede balans tussen omega 3 en omega 6 en die balans wordt door het juiste voer versterkt. Ook zijn er plannen om vanaf volgend jaar groenten uit eigen tuin te verkopen in de winkel.
Aangezien er in de stal nog plek genoeg is komen de schapen van Scheperij Salland dit jaar overwinteren bij de familie Hutten dus wie weet organiseren ze nog een lammetjesdag en een schaapscheerdersdag.