NMO: Schrijnend IPCC-rapport luidt noodklok voor het klimaat: we moeten nu in actie komen

Interessant? Deel het artikel

Een effectief klimaatbeleid is belangrijker dan ooit. Dat concluderen de gezamenlijke natuur en milieu-organisaties naar aanleiding van het laatste klimaatrapport van IPPC. Landelijk willen de milieuorganisaties een regeerakkoord dat voor het klimaat opkomt. Meer provinciaal roept NMO op bij de komenden gemeenteraadsverkiezingen het klimaat centraal te stellen.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), ook bekend als het VN-klimaatpanel, heeft een nieuw rapport gepresenteerd. Daarin wordt de noodklok geluid om dringend iets te doen aan de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering. De mens blijkt ‘onmiskenbaar’ de grootste oorzaak.

Het IPCC is het adviesorgaan van de Verenigde Naties, met betrekking tot klimaatverandering. Het zorgt voor de cijfers achter de wetenschap. Het doel van het dikke, wetenschappelijke rapport is het onderstrepen van de noodzaak om wereldwijd in actie te komen. Vooral politici en andere beleidsmakers worden aangesproken.

Effectief klimaatbeleid is urgenter dan ooit

De huidige staat van het klimaat wordt in het rapport samengevat als rampzalig. Overal ter wereld warmt de aarde op door onze enorme uitstoot van broeikasgassen. Het gevolg is onder andere meer hittegolven, droogte, extreme neerslag en de stijging van de zeespiegel. De temperatuur is nog nooit zo snel gestegen als nu, volgens het IPCC.

De mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak

Uit het rapport blijkt dat broeikasgassen door mensen de grootste oorzaak is van de razendsnelle klimaatverandering. ‘It is unequivocal that human influence has warmed the atmosphere, ocean and land. Widespread and rapid changes in the atmosphere, ocean, cryosphere and biosphere
have occurred’, valt er als eerste conclusie te lezen in het rapport.

Bron: IPCC AR6 WGI

We moeten nu in actie komen

Er is ook goed nieuws: het is nog niet te laat, maar dan moeten we wel nu in actie komen. Klimaat moet topprioriteit worden voor het nieuwe kabinet en voor lokale overheden. Als Natuur en Milieufederaties roepen we de lokale politiek op om klimaatverandering op hun agenda te zetten. In ons pamflet geven we tien voorstellen, inspiratie en concrete voorbeelden.

We zien dit rapport als steun in de rug voor ons werk. Wederom blijkt het erg belangrijk om samen hard te werken om onze klimaatdoelen te halen voor een leefbare aarde.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.