Nieuws van bioboerderij Overesch in Raalte
Door Redactie
1 juli 2024
Lees hier al het nieuws van bioboerderij en -winkel Overesch tussen Raalte en Heino.
Interessant? Deel het artikel

Juni is een heerlijke maand voor de moestuin. Naast het planten en oogsten kan er ook nog volop gezaaid worden. Deze maand kan het soms opeens heel warm zijn. Zorg ervoor dat de grond voldoende vocht bevat, want de zaden hebben dit vocht nodig om te kiemen. Geef niet teveel water in één keer, maar als een malse regenbui. Gebruik bij voorkeur een gieter met broes-kop. Zo voorkom je dat de zaden wegspoelen na het zaaien.
Kijk hier- op de website van De Bolster wat je allemaal voor heerlijks kunt zaaien deze maand (en het zaaizaad is uiteraard in onze boerderijwinkel verkrijgbaar).
(Lees verder onder afbeelding)
Opinie Jan Overesch
Melkveehouders stoppen bij bosjes en de grond wordt verhuurd aan industriële akkerbouwers op afstand.
De aardappelziekte phytophthora grijpt dit jaar door kletsnatte akkers uitzonderlijk vroeg om zich heen. Steeds vaker wordt er naar biologische boeren als veroorzaker van hogere schimmeldruk, zegt biologisch boer Jan Overesch. ‘De werkelijke oorzaak ligt bij de intensieve teelt.’ En die neemt juist toe.
(Lees verder onder afbeelding)

Lees hier meer
Kerkuilen op de boerderij
Afgelopen week zijn de mensen van de werkgroep Kerkuilen van IVN langs geweest om de kerkuil kast te controleren. En ja hoor, prachtige jonge uilen….
De kast heeft meerdere boerenzwaluwnesten als buren die in harmonie met elkaar leven.
(Lees verder onder afbeeldingen)
Nieuw-nieuw-nieuw!
* Witte kaas koemelk
In de zuivelfabriek van de familie Kourellas wordt deze voedzame kaas met alleen de beste ingrediënten uit de natuur gemaakt. De koeien grazen op wild gras en aromatische kruiden, wat de kaas zijn zachte textuur en milde smaak geeft. Heerlijk in salades.
(Lees verder onder afbeeldingen)
* Zachte Friese geitenkaas
Deze Friese geitenkaas komt van een kleine kaasmakerij vlak bij de Waddenzee. Hier wordt de verse biologische geitenmelk verwerkt tot de bekende Friese geitenkaas. Door de authentieke werkwijze ontstaat de bijzondere structuur, zachter en heel anders dan geperste kaas. De biologische geitenkaas krijgt drie dagen de tijd om te rijpen en op smaak te komen. Op smaak gebracht met een mélange van fijne kruiden.
* Heerlijke belegen boerenkaas
(Lees verder onder afbeelding)
* Kids favoriet: pasta safari
(Lees verder onder afbeelding)
* Spelt
Deze speltkorrels zijn op biodynamische wijze geteeld. Biodynamisch gaat een stap verder dan biologisch. Demeter gecertificeerde boeren voldoen aan extra hoge eisen voor dierenwelzijn en bodembeheer. Vruchtwisseling is essentieel voor een veerkrachtige bodem. Door maximaal eens per vijf jaar hetzelfde gewas op dezelfde plek te telen, blijft de bodem bestand tegen ziektes. Graan is een favoriet gewas in de vruchtwisseling: het diepe wortelstelsel maakt de bodem lekker luchtig. Bovendien is het stro een comfortabel ligbed voor dieren op stal en stromest is goud voor de bodem. Smaakvolle, volwaardige en vitale graankorrels van dichtbij de natuur. Was de spelt en laat de spelt 3 uur weken in ruim water. Breng per persoon 75 g spelt met 300 ml water aan de kook. Laat de spelt op laag vuur in 1 uur gaar worden. Voeg naar wens zout en kruiden toe. Giet de spelt af en laat 15 minuten nawellen.
(Lees verder onder afbeelding)
* Wilde Sockeye zalm
Sockeye zalm is een hele mooie wilde zalmsoort. Het heeft een dieprode kleur en een heerlijke smaak. Deze vis is wild gevangen en de vissers houden rekening met de draagcapaciteit van aquatische ecosystemen. De zalm wordt door vaklui met de hand gefileerd om de beste structuur en kwaliteit te houden.
(Lees verder onder afbeelding)
* Sesam olie
(Lees verder onder afbeelding)
* Turtle color loops
Start je dag lekker kleurrijk met deze color loops! Knapperige ringen met fruitige smaken, gemaakt van natuurlijke kleurstoffen. Ze zijn gemaakt van maismeel, glutenvrij havermeel en rijstmeel en daardoor glutenvrij. Lekker in je (plantaardige variatie op) yoghurt of kwark of zo uit ’t vuistje.
(Lees verder onder afbeelding)
Update uit de schooltuin van de Gouden Emmer uit Heino
Afgelopen week hebben de kinderen peultjes, snijbiet en tuinbonen geoogst. En kijk eens hoe wonderlijk de tuinbonen verpakt zijn in een hoes met watten! Bijzonder toch?
(Lees verder onder afbeeldingen)
Maak kans op € 250,- winkeltegoed
Hoe? Laat jouw favoriete biodynamische boerderij zien.
Zo werkt het:
1. Bezoek een biodynamische boerderij (bijvoorbeeld die van ons ;-))
2. Laat zien wat jou het meest inspireert. Dat kan een foto zijn, een verhaal, een reel of misschien maak jij er zelfs wel een Youtube video van.
3. Tag Stichting Demeter@demeter_nl of @Demeter Nederland
Meedoen kan t/m 30 september 2024. Daarna maken ze de winnaar bekend.
Vacature: pensionado’s / oproepkrachten
Wil je als oproepkracht door de weeks aan de slag op onze boerderij? Of geniet je van je pensioen, maar heb je wel tijd en zin om lekker bezig te blijven?
We zoeken enthousiaste collega’s die ons kunnen helpen bij het schoffelen, het oogsten en sorteren van bijvoorbeeld aardappels en pompoenen.
Werktijden uiteraard in overleg.
Mail met info@overesch.nl of bel met Rick Overesch: 06-427 38 435.
We maken graag kennis met je!
(Lees verder onder afbeelding)
100 jaar Demeter
Ter gelegenheid van 100 jaar Demeter hebben we deze veldbordjes geplaatst bij de akkers om te laten zien dat hier biodynamisch geboerd wordt. Meer weten? Klik hier.
(Lees verder onder afbeelding)
Recept van de week
Pokeplate met gemarineerde zalm
ingrediënten
• 300 g sushirijst
• 2 limoenen
• 3 el sojasaus
• 3 el vissaus
• 3 el sesamolie
• 400 g verse zalmfilet zonder huid, liefst van de visboer
• 200 g peultjes
• 1 komkommer
• 200 g wortels
• 100 g radijzen
• 10 g koriander (optioneel)
• 10 g bieslook
• 1 el zwart en/of wit sesamzaad, of nigellazaad
bereidingswijze
• 1. Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng intussen een pan water aan de kook.
2. Rasp 1 limoen en pers beide vruchten. Meng in een kom 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels vissaus en 1 eetlepel sesamolie met een klein beetje limoensap tot een marinade. Zet de rest van het limoensap apart, evenals de limoenrasp.
3. Snijd de zalm in blokjes. Meng door de marinade en laat in de koelkast marineren.
4. Snijd de peultjes diagonaal doormidden en ze in het kokende water in 1-2 minuten beetgaar. Giet af en zet apart.
5. Meng de rest van het limoensap met 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel vissaus en 2 eetlepels sesamolie in een grote kom tot een vinaigrette. Halveer de komkommer, haal de zaadlijsten eruit en snijd in plakjes. Snijd de wortels met een dunschiller in dunne linten. Snijd de radijzen in partjes. Hak de koriander en bieslook grof.
6. Meng de wortel, radijs, peultjes en komkommer door de vinaigrette. Laat de smaken even intrekken.
7. Verdeel de sushirijst over borden. Verdeel de groenten eroverheen, gevolgd door de gemarineerde zalm. Bestrooi met sesamzaad, limoenrasp, koriander en bieslook.
(Lees verder onder afbeelding)
Meer inspiratie?
Neem dan een kijkje in onze Receptenbibliotheek.
Overesch op Facebook
Overesch op Twitter (X)
Overesch website
Overesch Email
Overesch Instagram
Openingstijden
Dinsdag 09.00 tot 18.00 uur
Woensdag 09.00 tot 18.00 uur
Donderdag 09.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 09.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
Of op afspraak
Boerderijwinkel
We hebben als doelstelling biologisch 100% bereikbaar te maken voor iedereen. In onze boerderijwinkel vind je een compleet assortiment aan biologische producten, zoals rund- en varkensvlees van eigen vee, kip van Polderhoen, groente en fruit, vers brood, zuivel, kaas, eieren, bier en wijn, en natuurlijk een groot assortiment aan droog- en kruidenierswaren. Mocht je producten willen die wij niet standaard in het assortiment hebben dan kunnen wij deze voor je bestellen.
Interessant? Deel het artikel
Meer over
Blijf op de hoogte
Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.
Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.