Nieuwjaarstoespraak: ‘Noodburgemeester roept klimaatnoodtoestand uit’

Interessant? Deel het artikel

noodburgemeester Rona Königin

Noodburgemeester Rona Königin van Deventer heeft de klimaatnoodtoestand afgeroepen. Ze deed dit tijdens haar nieuwjaarstoespraak vanaf het Waaggebouw op de Brink in Deventer. De actie maakt deel uit van de campagne van Extinction Rebellion om Sallandse gemeenten te bewegen de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Op een spandoek werd de temperatuurstijging vanaf 1901 in beeld gebracht. Noodburgemeester Königin: ‘Sinds het begin van de metingen nam de temperatuur in Nederland met 2 graden toe. De klimaatcrisis tekent zich hier en nu af. Er zijn watertekorten en mislukte oogsten. Afgelopen zomer alleen al, vielen er honderden extra doden in Nederland door de hittegolf.’

Toekomst van kinderen
Noodburgemeester Rona Königin heet in het dagelijks leven Inge van der Weijden en werkt als communicatieadviseur voor een groot Deventer bedrijf: ‘Ik maak me ernstige zorgen over de toekomst van mijn kinderen en over al het leven. Daarom doe ik mee aan acties van Extinction Rebellion. Afgelopen najaar vroeg Extinction Rebellion namens honderden inwoners uit Deventer en omstreken aan colleges en gemeenteraden van Salland om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Daar is nog geen gevolg aan gegeven.

Klimaatcrisis is gevaar
In haar rol als noodburgemeester Königin vervolgt zij: De overheid, en dus ook de gemeenteraden van Salland, hebben de grondwettelijke taak om zijn burgers te beschermen. Wij erkennen de klimaatcrisis als een gevaar. Dat is waarom we de klimaatnoodtoestand uitroepen. We zullen aan alle inwoners van onze gemeente en ook landelijk bekend maken dat wij als gemeente de noodtoestand hebben uitgeroepen, in navolging van Haarlem, Amsterdam en Utrecht, en zo’n 1800 andere gemeenten wereldwijd.’

De ‘noodburgemeester’ sprak verder over het doel om de CO2-uitstoot in 2025 op nul te brengen en een Burgerberaad voor het klimaat in te stellen: een voor de bevolkingssamenstelling representatieve, door loting aangewezen groep inwoners die meebeslist over klimaatmaatregelen.

Drie eisen
Een groeiend aantal inwoners van Deventer en omstreken heeft zich verenigd onder de vlag van Extinction Rebellion (letterlijk vertaald als: opstand tegen uitsterven). Extinction Rebellion stelt in bijna tachtig landen drie eisen aan de volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

De speech is te bekijken op facebook.com/XRDeventer. Wie meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op: extinctionrebellion.nl .

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.