Nieuwe wegen in Salland: de biodiversiteitssnelweg

Interessant? Deel het artikel

Hoopheggen3

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar ze bestaan: biodiversiteitssnelwegen. Snelwegen, bestaande uit lange heggen, die dieren kunnen gebruiken om van A naar B te komen. Waarom de biodiversiteitssnelwegen niet koppelen aan de vele fiets- en wandelpaden in Salland, aldus Jantine van Stichting Hoopheggen (Olst).

Wat is een biodiversiteitssnelweg

Jantine: “We staan er telkens weer versteld van hoeveel kleine dieren, planten, mossen en paddenstoelen op en om een heg leven. Een heg die bestaat uit inheemse planten, zoals wij planten, bestaat uit een reeks van ‘hotelletjes’ naast elkaar.”

“De heg is een lijn van planten en verbindt vaak bosjes, houtwallen of erven met elkaar, daarom noemen we het een biodiversiteitssnelweg. Want kleine dieren komen veilig van A naar B, via de heg. De heg verbindt”, vervolgt Jantine.

Ook zegt Jantine: “Van heggen die lange afstanden overbruggen kunnen we er niet genoeg krijgen, als het gaat om de Patrijs of kleine zoogdieren. Heggen zijn sowieso zinvol als het gaat om het bevorderen van het insectenleven en het herstellen van oud-Nederlands cultuurlandschap.”

Inheemse planten

Wat is er zo bijzonder aan inheemse planten? Jantine zegt: “: Inheemse planten steken met kop en schouders boven alle andere planten, bijvoorbeeld coniferen of laurierkers, uit als het gaat om gastvrouwschap voor de omringende gemeenschap. Met ‘gemeenschap’ bedoelen we insecten, planten, mossen en paddenstoelen.”

“Denk bijvoorbeeld aan een meidoorn, dit is een waardplant. Deze plant is noodzakelijk voor wel 50 soorten vlinders en motten voor het leggen van eitjes. Daarnaast is het een nectarplant en daarmee voeding voor vlinders, libellen, bijen, wespen, mieren, vliegen, muggen en kevers (135 in totaal). In zijn geheel helpt de meidoorn 257 soorten om te (over)leven. “

Biodiversiteitssnelwegen in Salland

Waar in Salland kunnen we deze snelwegen vinden? “Overal waar een heg een bosje met een fruitgaard of een greppel verbindt, kun je spreken over een snelweg. In Salland zijn nu (nog) de meeste heggen te vinden op erven en landgoederen. Maar steeds meer boeren brengen de heg terug in het landschap, een aantal van die boeren planten met Stichting Hoopheggen. Juist die lange afstanden, die zijn van enorme betekenis en functioneren echt als een snelweg na een aantal jaren.”, aldus Jantine.

Welke Sallandse gemeente legt een biodiversiteitssnelweg aan?

Jantine doet een oproep aan Sallandse gemeenten: “Leg zo’n snelweg aan. Dat kan in het landschap. Maar denk ook aan een koppeling met ons fietspadennetwerk, dat verbindt ook. Het is heel zinvol om te overwegen of er naast fietspaden niet meer heggen geplant kunnen worden. “

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.