Nieuwe tentoonstelling in Museum de Fundatie: Noordelijk licht natuurfotografie

Vanaf 8 juni presenteert Museum de Fundatie in Zwolle 'Noordelijk licht: natuurfotografie.' In deze tentoonstelling staat de fotografische visie op de natuur en de relatie van mens tot de natuur centraal. Noordelijk licht: natuurfotografie belicht in een aantal thema’s onderwerpen zoals de cycli in de natuur, de menselijke ingrepen in de natuur, inclusief het verstoren van het ecologisch evenwicht, en hoe de menselijke conditie wordt weerspiegeld in relatie tot de natuur.

Interessant? Deel het artikel

Fundatie Pieter en Marieke Sanders collectie
Susanna Majuri: High Tide ©Pieter & Marieke Sanders collectie

Er zijn ruim 100 kunstwerken te zien, waaronder circa 50 werken van Finse fotografen uit de collectie van het verzamelaarsechtpaar Pieter en Marieke Sanders die zij aan Museum de Fundatie schenken. De tentoonstelling is aangevuld met nog eens veertig andere werken uit de collectie van Pieter en Marieke Sanders en enkele schilderijen en fotowerken uit de eigen collectie van het museum. Daarnaast zijn vier kunstenaars gevraagd eigen presentaties te maken: Marijke van Warmerdam, Koos Breukel, Awoiska van der Molen en Miklos Gaàl. Gastcurator van Noordelijk licht: natuurfotografie is Maarten Bertheux.

(lees verder onder afbeelding)

Fundatie ©Pieter & Marieke Sanders collectie
Annti Latinen: Selfportrait on the swamp ©Pieter & Marieke Sanders collectie

Beeldmanipulatie

In de tentoonstelling komen, verdeeld over de zalen van het museum, verschillende thema’s aan bod. Een belangrijk thema in Noordelijk licht: natuurfotografie is het weergeven van de natuur door fotografen en schilders uit verschillende tijden. Het gaat de makers daarbij minder om het vastleggen van de realiteit als om het experimenteren met licht, seizoen, standpunten, camera-instellingen en uitsneden. De Finse fotografen Jorna Puranen en Adam Jeppesen maken gebruik van nieuwe technieken die een bedrieglijk poëtisch beeld van de natuur geven. Beeldmanipulatie wordt ook gebruikt voor het creëren van dramatische of surreële landschappen (Susanna Majuri, Arno Minkinnen en Scarlett Hooft Graafland). Ten slotte laat de tentoonstelling een bijzondere serie werken zien van fotografen die zich richten op het (gemanipuleerd) vastleggen van gebouwen en interieurs en, uiteraard, het portret. Maar ook de bedreiging die de mens voor de natuur vormt, is een thema voor sommige fotografen (Adam Jeppesen, Ilkka Halso en Antti Laitinen).

(lees verder onder afbeelding)

 

©Pieter & Marieke Sanders collectie
Ikka Halso The cubed- outside ©Pieter & Marieke Sanders collectie

Nieuwe concepten

De Finse fotografen in de collectie van het echtpaar Sanders zijn veelal afkomstig uit de zogeheten The Helsinki School. The Helsinki School werd in het begin van de jaren 1990 opgericht vanuit de Aalto Universiteit/Espoo. Naast de aandacht voor het landschap, met het kenmerkende heldere (noordelijke) licht, werden de studenten op deze universiteit aangespoord om binnen het fotografische proces te experimenteren en nieuwe concepten te ontwikkelen voor thema’s zoals de vergankelijkheid van tijd, ingrepen door of de aanwezigheid van de mens in de natuur die leiden tot verhalende scènes. De meeste van hen zien de natuur als iets onvoorspelbaars en in plaats van de natuur te onderdrukken, omarmen zij juist de onbetrouwbaarheid van het landschap om onze relatie met de natuur te versterken. Het werk van deze Finse fotografen wordt aangevuld met werken van kunstenaars uit verschillende landen en continenten en bij allen ligt de nadruk op een persoonlijke en vernieuwende omgang met het medium fotografie of video.

(lees verder onder afbeelding)

 

©Pieter & Marieke Sanders collectie
Levi van Veluw: Landscape II ©Pieter & Marieke Sanders collectie

Collectie Sanders

Pieter en Marieke Sanders lieten zich ruim veertig jaar verrassen door het actuele werk van zowel jonge en nog onbekende, als gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Hun collectie is zeer divers en omvat onder meer schilderijen, werk op papier, klein plastiek, foto’s, videowerken en nft’s . De nadruk ligt op innovatief en conceptueel werk. De laatste jaren volgde het echtpaar in het bijzonder recente ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media, videokunst en post-internet kunst. Door hun signalerende aankopen brengt de verzameling inmiddels drie generaties kunstenaars samen. In de afgelopen jaren schonk Marieke Sanders een selectie uit de verzameling hedendaagse kunst, die zij samen met haar man Pieter (1938-2018) had verzameld, aan vijf verschillende Nederlandse kunstmusea. Daar komt nu dus Museum de Fundatie in Zwolle en Heino/Wijhe bij.

(lees verder onder afbeelding)

 

©Pieter & Marieke Sanders collectie
Sarah Pickering: Landmine ©Pieter & Marieke Sanders collectie

Museum de Fundatie Zwolle
Noordelijk licht: natuurfotografie
8 juni – 22 september 2024

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.