Nieuwe subsidieregeling ‘Asbest eraf, zon erop’

Provincie Overijssel presenteert een subsidie voor de verwijdering van asbestdaken en het plaatsen van zonnepanelen op het nieuwe dak.

Interessant? Deel het artikel

Gemeente Raalte komt in actie en laat asbest gratis ophalen
Fotocredits: Pixabay

Voor zowel particuliere als zakelijk eigenaren van een asbestdak is er nu de nieuwe subsidieregeling ‘Asbest eraf, zon erop’. Met deze subsidieregeling wil de provincie eigenaren met een asbestdak groter dan 35 m2 ondersteunen bij de sanering van het dak inclusief de vervanging voor een nieuw energiebesparend dak.

Gedeputeerde Tijs de Bree: “Vervanging van asbestdaken draagt bij aan een veilige, schone en aantrekkelijke leefomgeving voor inwoners. En als die asbestdaken worden vervangen door zonnepanelen, slaan we twee vliegen in één klap. Veiligheid en duurzaamheid. Ik ben bovendien trots op de koplopersrol die de provincie Overijssel heeft.”

Voorwaarden subsidie

De provincie heeft € 1,25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling. Zolang er budget is, kan een dakeigenaar zich jaarlijks inschrijven voor deze subsidie.
De belangrijkste voorwaarden zijn:
· Het asbestdak ligt in Overijssel en is groter dan 35 m2
· Het verwijderen en afvoeren van het asbestdak wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf
· De zonnepanelen worden geplaatst op het nieuwe gesaneerde dak
· Het aantal geplaatste zonnepanelen moet minimaal voorzien in eigen electriciteitsverbruik

De maximale hoogte van de subsidie is € 5000,- per aanvraag en elke dakeigenaar kan éénmaal de subsidie aanvragen. De subsidie wordt ook uitgekeerd als er vanwege congestieproblemen nog niet kan worden (terug)geleverd aan het netwerk.
Voor meer informatie: Subsidie ‘Asbest eraf, zon erop’

Meer financiële mogelijkheden

Naast de subsidie ‘Asbest eraf, zon erop’ werkt de provincie op dit moment ook aan een subsidieregeling voor geschakelde leidaken, een maatwerklening en een verzilverlening. De eerste is naar verwachting aan te vragen per 2022. De maatwerklening en de verzilverlening zullen aan het begin van 2022 via gemeenten aan te vragen zijn. Al deze financiële instrumenten worden mogelijk gemaakt door de € 6,25 miljoen die de Provinciale Staten heeft gereserveerd voor de aanpak van asbestdaken.

Urgentie

In 2019 werd een mogelijk asbestdakenverbod door de Eerste Kamer aangehouden. Dit was mede de oorzaak dat het aantal saneringen de afgelopen jaren terugliep. Gedeputeerde De Bree: “De problematiek van asbestdaken verdwijnt helaas niet vanzelf. Het blijft belangrijk om eigenaren aan te sporen hun dak te vervangen, ook als dit niet verplicht is. Saneren combineren met zonnepanelen op het nieuwe dak is een combinatie die voor dakeigenaren interessant is en ook nog iets oplevert.”

Overijssel vervult in de aanpak van asbestdaken al jaren een koplopersrol. Er zijn vele tools en initiatieven opgestart en ook haar kennis wordt regelmatig beschikbaar gesteld aan provincies,  gemeenten en aan de landelijke aanpak.

Keukentafelgesprek via de Kracht van Salland

Als erfcoach vinden we het een mooie uitdaging om de ideeën voor een erf tot uitvoering te brengen. Maar waar begin je? Nodig je een erfcoach uit, dan plannen we eerst een afspraak voor een zogenoemd ‘keukentafelgesprek’. In vertrouwen bespreken we dan alle plannen en ideeën. Soms kan het fijn zijn om dit aan een onafhankelijke vertrouwenspersoon te vertellen. Wat ons betreft kunnen alle onderwerpen aan de orde komen, dus naast asbest verwijderen ook doorontwikkeling, bedrijfsbeëindiging, biodiversiteit, duurzame energie, erfontwikkeling, financiën, zorgen of wonen

Onafhankelijk

Geen erf is gelijk en ook de vragen en wensen van een erfeigenaar zijn persoonlijk. Weet dat gesprekken altijd met veel zorg en in vertrouwelijkheid plaatsvinden. Soms blijft het bij één gesprek en kun je als erfeigenaar zelf verder met de toekomstplannen voor jouw erf. Lukt dat nog niet, dan kan een erfcoach ook langer betrokken zijn. Als erfcoaches zitten we niet op de stoel van de adviseur. Eventueel kunnen we je doorverwijzen naar een specialist. We hebben een breed netwerk, zijn op de hoogte van subsidiemogelijkheden en hebben korte lijnen met de gemeente. Al deze onderdelen helpen bij het toekomstgericht maken van jouw erf.

Contact

Mocht je door het lezen van dit artikel kennis met ons willen maken, neem dan gerust contact op met de erfcoach binnen jouw gemeente:

Of kijk hier.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.