Nieuwe stikstofcijfers lijken Salland niet te treffen

Europees onderzoek wijst uit dat de natuur in Nederland er nog slechter aan toe is dan gedacht. Extra stikstofreductie dreigt, maar wat er voor Salland al gecommuniceerd was, dat blijft staan, lijkt uit een overzichtskaart van de NOS.

Interessant? Deel het artikel

1: zwolle; 2: wijhe; 3: raalte; 4: olst; 5: boetelerveld; 6: sallandse heuvelrug; 7: deventer
1: zwolle; 2: wijhe; 3: raalte; 4: olst; 5: boetelerveld; 6: sallandse heuvelrug; 7: deventer

Boeren waren blij van de week na hun gesprek met Remkes, er zou nieuw onderzoek komen naar de manier waarop bepaald werd hoeveel stikstof de natuur aan kan zonder er op achter uit te gaan. Twee dagen later komt er een rapport op tafel waaruit blijkt dat de rekensommen van nu nog veel te mild zijn: ons land moet nog minder stikstof produceren dan al aangekondigd was.

Dat blijkt uit Europees onderzoek dat Nederland volgens haar eigen wetgeving moet volgen. Eerder was er al die beruchte vlekkenkaart naar buiten gebracht, waaruit blijkt dat boeren langs de IJssel, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug (waar nu nog gewoon bloembollen meermalen per week met gif bespoten worden) en rondom het Boetelerveld wel heel erg moeilijk gaat worden, omdat de natuur die wedstrijd tegen industrieel boeren niet kan winnen. En als de natuur verliest, verliest de mens vroeg of laat ook. Zonder boer geen voedsel, zonder natuur al helemaal niet.

Tegen die vlekkenkaart was verweer omdat die nogal onduidelijk was. Dat was echter ook de bedoeling, omdat het rijk de provincie vroeg die nader in te vullen en van de ruwe schets vaste lijntjes te maken, omdat de provincie veel beter de vierkante meters in haar gebied kent. Tegen die kaart was ook verweer omdat boeren wel iets moesten ondernemen en andere industrie niet. Maar ook die stelling klopt niet: de stikstof van boeren is immers veel meer grondgebonden dan die van andere industrie én die andere industrie moet ook zeker wel maatregelen treffen.

Remkes moest het debat vlot trekken

Remkes werd ingeschakeld om het stikstofdebat vlot te trekken. De halvering van de veestapel en het jaar 2030 staan daarbij wat hem betreft niet ter discussie, wel eventueel die berekening van stikstofneerslag. De kritische stikstof depositie noemen ze dat, zodat jij en ik er draad van kwijt raken (we legden het hier ook al eerder uit) , maar het gaat om de maximale hoeveel stikstof die neer mag dalen zonder dat de natuur er onder leidt. Waarbij ‘de natuur’ Natura 2000 gebieden zijn die de overheid heeft aangewezen als essentiële gebieden. Kom je daaraan, dan draai de natuur en uiteindelijk de mens de nek om.

Nu blijkt dus uit nieuw onderzoek dat de natuur er nog ernstiger aan toe is dan tot op heden gedacht. Nieuwe berekeningen gaan dus niet tot een milder, maar tot een strenger beleid leiden. De NOS vertaalde daarvoor een rapport dat eind deze maand verschijnt, maar nu al in een op inhoud niet meer te veranderen versie te lezen is. Vooral in de Veluwe moet er nog veel meer gedaan worden. Boven Zwolle en rondom Ommen ook. Maar in Salland blijft de opgave de opgave.

Raalte wel heel nauw verweven met LTO

Binnenkort vergaderen Sallandse boeren over hun positie in Salland: ‘het landbouwperspectief Salland’. Boerenorganisaties (LTO en AJK)  hebben die meetings belegd. Maar de gemeente Raalte heeft de uitnodigingen verstuurd en schurkt dus erg tegen de boerenorganisaties aan. HierinSalland is benieuwd hoe daar de stikstofproblematiek in de landbouwindustrie meegenomen wordt en hoe de bestuurlijke verbondenheid tussen Raalte en de boeren uitpakt. Gaat daar de wet zegevieren of het korte termijn denken van  de boeren die actie voeren.

De uitnodiging van LTO ging in bijgaande enveloppe naar de boeren:

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.