Nieuwe gesprekken over windenergie in de gemeente Raalte

Inwoners van de gemeente Raalte die graag op de hoogte gehouden willen worden over het onderwerp windenergie binnen deze gemeente kunnen deelnemen aan nieuwe gesprekken die hierover gaan plaatsvinden.

Interessant? Deel het artikel

nieuwleusen windmolen

In het Provinciaal Programma Energiestrategie (PPE) heeft de provincie Overijssel haar eigen beleid hierover verduidelijkt. De provincie Overijssel is samenwerkingspartner in de Regionale Energiestrategie (RES) West-Overijssel. Daarnaast heeft de provincie de bevoegdheid om besluiten te nemen over grootschalige opwek van windenergie.

Duidelijkheid over de rol van de gemeente

Om duidelijkheid te krijgen over de rol die we als gemeente willen innemen, vinden er enkele sessies plaats met de gemeenteraad. Hiervoor bent u als inwoner ook uitgenodigd.

Let op: deze sessies gaan niet over de keuze wel of geen windenergie en ook niet over de eventuele locaties van windenergie.

De gemeente Raalte heeft een keuze. Willen we zoveel als mogelijk regie pakken op de uitvoering van dit beleid van de provincie? Dit kunnen we doen door zelf zoekgebieden aan te wijzen en/of door als gemeente zelf (aanvullend) beleid vast te stellen. Dat betekent dat de provincie bij het toetsen van initiatieven zo veel mogelijk rekening houdt met de zoekgebieden die door de gemeente Raalte zijn aangewezen en met het aanvullende beleid van de gemeente Raalte. De andere mogelijkheid is om dit volledig bij de provincie te laten, met als gevolg dat de provincie initiatieven op basis van haar eigen beleid toetst.

Bijeenkomsten

Er wordt op de volgende momenten gesproken over de rol van de gemeente bij grootschalige windenergie:

Donderdag 30 maart: rond-de-tafel (zonder inspreken)
Rond-de-tafel met een korte terugblik op de RES en een uitleg over het beleid van de provincie. Dit is een informatieve bijeenkomst waarin raadsleden technische en/of verhelderende vragen kunnen stellen over het beleid van de provincie en de rol van de gemeente Raalte.

Agenda en stukken kunt u hier inzien.

Inwoners zijn welkom op de tribune maar kunnen tijdens deze sessie niet inspreken. In deze vergadering is er namelijk nog geen raadsvoorstel waarop u kunt inspreken. Op 19 april is dat wel het geval, vandaar dat u in die vergadering kunt inspreken.

Woensdag 19 april: rond-de-tafel (met inspreken)
Rond-de-tafel waarin het raadsvoorstel (het voorstel van het college aan de raad) over de mate van regie van de gemeente Raalte besproken wordt.

Agenda en stukken kunt u hier inzien vanaf 12 april.

We nodigen u uit om op deze avond van gedachten te wisselen met de gemeenteraad. Dit willen we doen door de avond op te splitsen in twee gedeelten.
1. Eerste gedeelte: we gaan in groepen uiteen. Fracties en inwoners gaan in kleine groepen het gesprek met elkaar aan over het onderwerp.
2. Twee gedeelte: iedereen komt weer samen in de raadszaal. Raadsleden geven een terugkoppeling over wat zij in het gesprek met inwoners gehoord hebben. Daarnaast hebben zij de ruimte voor het stellen van technische en/of verhelderende vragen aan de verantwoordelijke wethouder of ambtenaren. De vragen kunnen over het voorstel gaan en kunnen ook betrekking hebben op de gesprekken met de inwoners.

Donderdag 11 mei: Raadsvergadering met besluitvorming over dit voorstel

Op 24 april wordt besloten of het voorstel kan worden geagendeerd voor de raadsvergadering van 11 mei.

Kijk en praat mee

Wilt u meepraten tijdens de rond-de-tafel op woensdag 19 april? U kunt zich aanmelden bij de griffie. Dit kan nog tot op de dag van de rond-de-tafelgesprekken tot 12:00 uur. Mail naar griffie@raalte.nl of bel 0572 347 770 zodat we weten hoeveel mensen aanwezig zijn.

Wilt u alvast een schriftelijke reactie onder de aandacht brengen van de raadsleden, mail dat dan zo snel mogelijk naar griffie@raalte.nl.

De bijeenkomsten zijn ook live te volgen via raalte.notubiz.nl/live of vanaf de publieke tribune.

logo gemeente Raalte

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.