Nieuwe afspraken over sociaal wonen in Salland

Interessant? Deel het artikel

SWoudheidskamer

De gemeenten Raalte en Olst-Wijhe, Huurdersvereniging Salland, Huurdersbelangen Salland en SallandWonen hebben voor 2021 afspraken gemaakt over de sociale huurwoningen in Salland. Er zijn afspraken gemaakt over thema’s als beschikbaarheid van woningen, betaalbaarheid, leefbaarheid in wijken, kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. De afspraken bevestigen de constructieve samenwerking tussen de gemeenten, de huurdersorganisaties en SallandWonen.

Gemeente Raalte
Voor de gemeente Raalte betekent dit bijvoorbeeld dat SallandWonen in 2021 inzet op nieuwbouw op verschillende locaties. Op de locatie de Haarstraat in Heino zijn onlangs 6 woningen opgeleverd. Ook wordt er gebouwd op de locaties Salland II in Raalte en Marissink in Nieuw Heeten. Daarnaast worden afspraken gemaakt over woningbouw in Heino en Luttenberg.

Gemeente Olst-Wijhe
Begin 2021 rondt SallandWonen de transformatie af van de Oudheidkamer. In het karakteristieke pand worden 6 huurappartementen gerealiseerd. Voor wat betreft nieuwbouw wordt ingezet op het Abersonterrein en de wijk Olstergaard in Olst. Daarnaast staat sloop-nieuwbouw op de planning voor de locatie Olsterkampweg. Daarvoor wordt een bestemmingsplan ontwikkeld. SallandWonen en de gemeente verkennen de mogelijkheden voor sociale woningbouw op de scholenlocaties (Tellegenschool in Wijhe en de schoollocaties die vrijkomen in Olst). In de wijk Broekslag gaat SallandWonen aan de slag met woningverbetering en investeert de gemeente in de kwaliteit van de wijk in samenspraak met de bewoners.

Blijvende inzet beschikbaarheid, voorkomen van schulden en duurzaamheid
Begin 2020 zijn we geconfronteerd met de coronacrisis. De effecten op de woningmarkt zijn nog niet geheel te overzien. Op dit moment zien we al wel een toenemende druk op de (huur)woningmarkt. SallandWonen neemt daarom in 2021 de nodige maatregelen om meer huurwoningen beschikbaar te krijgen. Zo worden er meer woningen nieuw gebouwd dan eerder gepland, maar wordt daarnaast ook gekeken naar slimme manieren om meer woningzoekenden te helpen. Zo wordt onder starters geïnventariseerd of er belangstelling is voor het gezamenlijk huren van een grotere woning.

Verder zijn er afspraken gemaakt over de inzet op vermindering en voorkoming van schuldenproblematiek. SallandWonen verwacht dat door de coronacrisis meer huurders moeite krijgen om de huur te betalen. Juist in deze tijd is het van belang om samen tijdig naar oplossingen te zoeken en maatwerk te leveren. Daarbij wordt in de gemeente Raalte de Voorzieningenwijzer opnieuw ingezet. Met de Voorzieningenwijzer krijgen inwoners inzicht in waar ze op vaste lasten kunnen besparen.

Voor beide gemeenten geldt dat ook de inzet op verduurzaming wordt voortgezet. Het doel om voor eind 2020 een gemiddeld energielabel B te halen voor de huurwoningen van SallandWonen is bereikt. Het nieuwe doel is dat alle huurwoningen van SallandWonen in 2027 gemiddeld het energielabel A hebben. Dit draagt niet alleen bij aan vermindering van de CO2-uitstoot en het vergroten van het wooncomfort, maar levert ook een kostenbesparing op voor de huurders.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *