Nieuw in Deventer: Luisterfestival SCHELP

1 juni 2024 is een dag waarop je je oren mag geloven. SCHELP is een nieuw festival in Deventer waarin luisterverhalen, hoorspelen en theatrale audioproducties in de etalage worden gezet.

Interessant? Deel het artikel

festival schelp 240416 banner

De enige regel is: waargebeurde verhalen zijn verboden! In samenwerking met Theater MIMIK en productiehuis BRUT organiseert Ischa den Blanken op 1 juni 2024 een dag in MIMIK waarin bezoekers gezamenlijk kunnen luisteren naar live uitvoeringen van een paar van de beste fictie audioproducties die Nederland rijk is.

Het klassieke hoorspel

De onmiskenbare opkomst en groeiende populariteit van de podcast heeft de afgelopen jaren tal van nieuwe stemmen, bijzondere verhalen en belangrijke thema’s voor het voetlicht gebracht. Toch ziet schrijver en audiomaker Ischa den Blanken één grote afwezige in het huidige podcast-aanbod: het klassieke hoorspel.

De toplijsten van podcastplatforms worden gedomineerd door documentaires en gezellige ‘keukentafelgesprekken’ en daar moet volgens Ischa snel verandering in komen. “Voor de duidelijkheid: ik kan smullen van een sappig en slim verteld waargebeurd verhaal”, legt Ischa uit, “maar er is iets bevrijdends aan het luisteren naar complete duimzuigerij.

Je hoeft er niks mee, niets van te vinden. Je mag je alleen maar verwonderen over de eindeloze verbeeldingskracht van de maker. Ik deal op dagelijkse basis al meer dan genoeg met de echte wereld. Bovendien, wat is nou spannender: een schelp aan je oor zetten en je omgeving gefilterd terughoren, of alle oceanen van de wereld in je handpalm houden? Tijdens SCHELP krijg je alle ruimte om dat laatste te geloven.”

Nederland heeft een rijke hoorspeltraditie en een poel vol dappere audiomakers. Er bestaan filosofische audiocollages, duistere hoorspelen, volwassen sprookjes, thriller opera’s, kinderavonturen, installaties, audiowandelingen en films zonder beeld. SCHELP laat haar bezoekers kennismaken met een paar parels uit dit obscure aanbod. Zo hopen de organisatoren het aantal liefhebbers flink op te krikken en de interesse in het Nederlandse hoorspel te doen herleven.

Programma

Op 1 juni is er tussen 13:00u en 23:00u in en om theater MIMIK van alles te beluisteren. Het programma en ticketverkoop worden in de komende weken aangekondigd. Save the date en houd de kanalen van Luisterfestival SCHELP in de gaten!

Luisterfestival SCHELP is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Deventer, Stichting Wesselings- van Breemen, Stichting Erven Witteveen

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.