Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) heeft recent de toelating van 10 glyfosaathoudende middelen verlengd tot 15 december 2023, onder andere voor volvelds bespuitingen om onkruid en groenbemester te doden.
Bezwaarschrift
In een bezwaarschrift aan het Ctgb beargumenteren de NGO’s PAN Nederland, de Parkinson Vereniging, Meten=Weten en Tegengif waarom deze verlenging niet in lijn is met de wetgeving omtrent de toelating en het op de markt brengen van ‘gewasbeschermingsmiddelen’.
Nieuwe beoordeling
PAN Nederland en de drie andere NGO’s vragen het Ctgb de besluiten in te trekken en de verlenging van de toelating van de 10 glyfosaathoudende middelen pas na het beoordelen van recente inzichten opnieuw te beoordelen. PAN Nederland en de drie andere NGO’s maken bezwaar tegen deze verlenging, omdat:
- Het Ctgb de verlenging van de tien glyfosaathoudende middelen niet op basis van recent
wetenschappelijke onderzoeken heeft beoordeeld; terwijl er aanwijzingen zijn dat glyfosaat nadelige effecten op de gezondheid van mens en dier heeft. - De gevolgen van glyfosaat voor de biodiversiteit en voor het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson niet onderzocht zijn; er is namelijk geen gevalideerd instrument noch een geharmoniseerde methodologie aanwezig voor de evaluatie.
- Glyfosaathoudende middelen (formuleringen) een risico voor het leven zijn, voor het aquatisch leven in het bijzonder.
- Het toelatingscriterium van glyfosaat en de metaboliet AMPA de milieukwaliteitsnorm voor oppervlaktewater overschrijdt; Glyfosaat en het omzettingsproduct AMPA zijn slecht afbreekbaar en blijven dus lang in het milieu.
- Er voldoende niet–chemische alternatieven zijn voor een behandeling van akkerbouwgewassen,
bloembollen en bloemknolgewassen tegen onkruiden en de behandeling van groenbemesters. Toch
worden de 10 middelen voor de bespuiting van de hele akker toegelaten.
Contact
Margriet Mantingh, PAN NL, 06–12532183
Hans Muilerman, PAN NL, 06–34428154
Website PAN Nederland