Netbeheerder Liander wil subsidie zonnepanelen verschuiven naar thuisbatterij

Interessant? Deel het artikel

thuisbatterij
@Huawei

Netbeheerder Liander stelt voor dat de overheid de subsidie op zonnepanelen versneld afbouwt om op die manier ruimte te maken voor subsidie op thuisaccu’s. De netbeheerder komt met dat voorstel omdat het elektriciteitsnet de productie van zonnepanelen op zonnige dagen niet aankan.

Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, krijg je daar subsidie voor. De energiemaatschappij koopt jouw opgewekte stroom, de overheid doet daar een bedrag bij, zodat je net zoveel krijgt voor wat je opwekt als wat je betaalt als je afneemt. Die ‘saldering’ wil de overheid langzaam afbouwen. Uitgangspositie was namelijk dat je je panelen in zeven jaar terugverdiend moet hebben. De prijzen van panelen dalen en de opbrengst ervan stijgt zo snel, dat de saldering ieder jaar iets minder kan. Daar was al een regeling voor getroffen, maar die is nog niet door de Tweede Kamer aangenomen en omdat we een demissionair kabinet hebben, komt dat er voorlopig ook niet van.

De thuisbatterij

Liander stelt dat je de saldering beter kunt vervangen voor subsidie op een accu, een thuisbatterij. Daarmee kun je veel langer je eigen stroom gebruiken, lever je dus minder terug, is de saldering eigenlijk niet meer nodig. En je doet gelijk iets aan de ondercapaciteit van het elektriciteitsnet. Juist als de zonnepanelen op onze daken de meeste stroom opwekken hebben we het minste nodig. Een energiecentrale zet je dan even op stil, maar nu leveren we massaal aan het net. Zoveel, dat de draden het niet aankunnen. Precies dat probleem los je op met een thuisbatterij. Je slaat dan op, in plaats van dat je terug levert. En omdat je omgekeerd eerst je eigen stroom uit de accu opmaakt als je energie nodig hebt en de zon niet schijnt, wordt dat verschil in aankopen en terugverkopen minder belangrijk.

België deed dat al eerder. In dat land hebben ze van meet af aan geen saldering ingevoerd, maar de accu interessant gemaakt.
Net als bij zonnepanelen is de verwachting dat de prijs van thuisbatterijen flink daalt als veel mensen er een aan gaan schaffen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.