Netbeheerder Liander stelt voor dat de overheid de subsidie op zonnepanelen versneld afbouwt om op die manier ruimte te maken voor subsidie op thuisaccu’s. De netbeheerder komt met dat voorstel omdat het elektriciteitsnet de productie van zonnepanelen op zonnige dagen niet aankan.
Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, krijg je daar subsidie voor. De energiemaatschappij koopt jouw opgewekte stroom, de overheid doet daar een bedrag bij, zodat je net zoveel krijgt voor wat je opwekt als wat je betaalt als je afneemt. Die ‘saldering’ wil de overheid langzaam afbouwen. Uitgangspositie was namelijk dat je je panelen in zeven jaar terugverdiend moet hebben. De prijzen van panelen dalen en de opbrengst ervan stijgt zo snel, dat de saldering ieder jaar iets minder kan. Daar was al een regeling voor getroffen, maar die is nog niet door de Tweede Kamer aangenomen en omdat we een demissionair kabinet hebben, komt dat er voorlopig ook niet van.
De thuisbatterij
Liander stelt dat je de saldering beter kunt vervangen voor subsidie op een accu, een thuisbatterij. Daarmee kun je veel langer je eigen stroom gebruiken, lever je dus minder terug, is de saldering eigenlijk niet meer nodig. En je doet gelijk iets aan de ondercapaciteit van het elektriciteitsnet. Juist als de zonnepanelen op onze daken de meeste stroom opwekken hebben we het minste nodig. Een energiecentrale zet je dan even op stil, maar nu leveren we massaal aan het net. Zoveel, dat de draden het niet aankunnen. Precies dat probleem los je op met een thuisbatterij. Je slaat dan op, in plaats van dat je terug levert. En omdat je omgekeerd eerst je eigen stroom uit de accu opmaakt als je energie nodig hebt en de zon niet schijnt, wordt dat verschil in aankopen en terugverkopen minder belangrijk.
België deed dat al eerder. In dat land hebben ze van meet af aan geen saldering ingevoerd, maar de accu interessant gemaakt.
Net als bij zonnepanelen is de verwachting dat de prijs van thuisbatterijen flink daalt als veel mensen er een aan gaan schaffen.