Opnieuw relevant: artsen Salland welwillend tegenover euthanasie

Een meerderheid van de Nederlanders ziet graag euthanasiewetgeving waardoor patiënten zelf het laatste woord hebben over hun euthanasie, niet een arts. Onder de huidige euthanasiewet moet een arts bepalen of sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden voor sprake kan zijn van euthanasie, waar Sallandse artsen overigens welwillend tegenover staan.

Interessant? Deel het artikel

euthanasie, pxhere

De Nederlandse overheid is gedaagd door een stichting die vindt dat het middel X van de markt moet. Dat middel kunnen mensen met een doodswens gebruiken. Dat was nieuws van gisteren. Daarom is dit artikel opnieuw relevant.

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat Nederlanders liever zien dat een speciaal opgeleide begeleider in gesprek met de patiënt vaststelt dat deze de wens heeft om te overlijden. Als dat zo is, zal daarna een arts euthanasie toepassen. Deze alternatieve euthanasiewetgeving is ontwikkeld door de levenseinde-activist Wim van Dijk en medestanders.

61% van de Nederlanders staat positief tegenover de alternatieve euthanasiewet. 54% is positief over de bestaande euthanasiewet. Echter, wanneer Nederlanders tussen de twee wetten moeten kiezen is 60% voor de alternatieve wet en 21% voor de huidige wet. Voorstanders van euthanasie kiezen zelfs zes keer vaker voor de alternatieve wet dan voor de huidige wet. 

Een grote groep Nederlanders vindt wel dat een arts kan bepalen of iemand ondraaglijk en uitzichtloos lijdt (60%) en dat de arts dat ook zou moeten doen als een patiënt euthanasie aanvraagt (57%). Dat zou echter niet meer doorslaggevend mogen zijn bij de toepassing van euthanasie. Slechts 29% is van mening dat de arts het laatste woord moet hebben.

De arts mag dus volgens de meeste mensen wel een rol hebben bij euthanasie, maar geen beslissingsbevoegdheid over de toepassing van euthanasie. 50% vindt dat een patiënt óók over het eigen levenseinde moet kunnen beslissen als zij niet ondraaglijk en uitzichtloos lijden. 17% is het hier niet mee eens. 

Euthanasie verloopt volgens de naasten van een patiënt in ongeveer een op de tien gevallen oncomfortabel (12%) en onrustig (9%). Palliatieve sedatie, vaak toegepast als euthanasie wordt geweigerd, verloopt bij ruim een op de zes patiënten oncomfortabel (18%) en onrustig (17%). 

Sallandse artsen

In de week van de euthanasie plaatsten we bijgaand artikel. Sallandse artsen staan welwillend tegenover euthanasie. Een enkeling beroept zich op gewetensbezwaren, maar het gros in bereid mee te werken aan euthanasie als dat past binnen de wettelijke regels. Het is daarom wel belangrijk met je arts al eens zo’n gesprek te voeren, als je denkt aan euthanasie.

In het algemeen stelt de wet dat je gebruik kunt maken van euthanasie als je chronisch ziek bent en ondraaglijk lijdt, als je ongeneeslijk ziek bent, als je psychisch ondraaglijk lijdt, soms ook bij dementie en ook bij een opeenstapeling van ouderdomsklachten.

Sallandse huisartsen staan doorgaans welwillend tegenover euthanasie

De enquête is uitgevoerd tussen 17 en 24 mei 2023 onder een representatieve groep Nederlanders van n = 1.055.

Lees hier alle onderzoeksresultaten

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden