Maar liefst 95 procent van de Nederlanders vindt dat het ‘hoort’, zo blijkt uit de Afval Barometer van SUEZ. Maar scheiden we afval wel op de juiste manier? Ruim driekwart van de ondervraagden denkt van wel.
Bijna zes op de tien gooien weleens iets bij het restafval wat er niet in hoort
Bijna alle Nederlanders van 18 jaar en ouder bieden minstens één afvalsoort gescheiden van het restafval aan (99%) en ruim driekwart is van mening dat zij hun huishoudelijk afval op de juiste manier scheiden. Vrouwen zeggen vaker dan mannen het afval op de goede manier te scheiden (80% vs. 73%). Voornamelijk papier/karton (91%), glas (85%), textiel (76%) en plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD) (75%) worden gescheidenvan het ‘gewone’ restafval. Toch geven bijna zes op de tien (58%) aan weleens iets bij het gewone restafval tegooien wat er niet in hoort. Het zijn vaker mannen die dit weleens doen (63% vs. 52%). Maar dat gaat niet altijd zonder schuldgevoel; ruim de helft (53%) voelt zich weleens schuldig of zou zich schuldig voelen wanneer zij hun afval niet op de goede manier scheiden of niet apart inleveren. Bij vrouwen knaagt dit schuldgevoel vaker dan bij mannen (59% vs. 45%). Ook al geven bijna zes op de tien toe weleens iets bij het restafval te gooien wat er niet in hoort, zegt een even groot deel (58%) weleens afval van een ander van straat te pakken om het in de afvalbak te gooien. Ook spreekt een derde weleens iemand aan die afval op straat gooit (33%). 5% zegt zelf weleens afval op straat te gooien, mannen (8% vs. 2%) en jongeren vaker (13% vs. 3% 30 jaar en ouder). Slechts 2% zegt weleens afval te laten liggen in bijvoorbeeld het park of op het strand na een picknick of een barbecue. Een zesde spuugt weleens kauwgom uit op straat (17%). Het zijn vaker jongeren die dit doen (30% vs. 14% 30 jaar en ouder).
Vrouwen vinden het vaker dan mannen niet erg om extra moeite te doen om afval te scheiden Volgens bijna zes op de tien Nederlanders bestaat het grootste deel van hun afval uit plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD) (57%). Zestigplussers zeggen dit minder vaak (51% vs. 60% 59 jaar en jonger). Bij 31% van de Nederlanders vormt restafval het grootste deel van alles wat weggegooid wordt. Het zijn vaker mannen (34% vs. 28%) en jongeren (38% vs. 29% 30 jaar en ouder) die dit zeggen. Afval scheiden blijkt lastig. Bij bijna twee derde (64%) van de Nederlanders slaat de twijfel weleens toe en weet men niet wat er met bepaald afval moet gebeuren of waar het in gegooid of ingeleverd moet worden. Een even groot deel zegt echter heel goed te weten hoe zij afval moeten scheiden (65%). Het zijn vaker vijftigplussers die zeggen hier goed van op de hoogte te zijn (74% vs. 55%). 67% vindt het eenvoudig om in hun woonomgeving het huishoudelijk afval op de juiste manier te scheiden. Daarnaast vinden bijna zeven op de tien (69%) het niet erg om extra moeite te doen om afval goed te scheiden. Het zijn vaker vrouwen die dit vinden (72% vs. 66%) en vijftigplussers (75% vs. 64%). Maar extra betalen om afval goed te scheiden, gaat veel Nederlanders te ver. Slechts een zevende vindt dat niet erg (14%), maar de meerderheid staat hier afwijzend tegenover (62%).
https://www.afvalgids.nl/nederlander-vindt-dat-afval-scheiden-hoort-maar-heeft-moeite-met-praktijk/