Natuurherstelwet definitief van de baan?

Stemming is veranderd onder lidstaten Europees Parlement De Natuurherstelwet, die meer aandacht geeft aan het herstel van kwetsbare natuur, wordt voorlopig uitgesteld. Betekent uitstel ook afstel?

Interessant? Deel het artikel

stad+groen uitgedroogde eik
Esdoorn Zuiderpark Apeldoorn, schors is zich aan het herstellen (r) van zonnebrand

De Natuurherstelwet, onderdeel van de Europese Green Deal, is ontworpen om de effecten van klimaatverandering en verlies van biodiversiteit aan te pakken. Veel natuurgebieden in de EU zijn aangetast door deze problemen. Deze wet beoogt het ecosysteem te verbeteren en de bedreigingen voor voedselzekerheid te verminderen.

 

Auteur: Heleen Kommers

Kleine meerderheid: wet informeel aangenomen

Op 22 juni 2022 stelde de Europese Commissie de plannen voor de Natuurherstelwet voor. Een jaar later, op 12 juli 2023, stemde het Europees Parlement over het voorstel. Met 336 stemmen voor en 300 tegen werd het voorstel aangenomen met een kleine meerderheid. Nu wachtte alleen nog de formele goedkeuring van de Europese Raad om het wetgevingsproces te voltooien.

Steeds meer weerstand

Toch lijkt de Natuurherstelwet nu niet meer door te gaan. Nederland heeft aangekondigd tegen de wet te stemmen, vanwege moeilijkheden met stikstof- en waterkwaliteitsdoelen. Andere Europese landen volgen ook deze koers. Ondanks eerdere steun van een meerderheid van lidstaten en het Europees Parlement, hebben onder andere Hongarije, Polen, Italië en Zweden zich tegen de wet gekeerd, mede door de recente beslissing van Nederland. Hierdoor kunnen voorstanders geen meerderheid van 65 procent behalen. Plannen verzwakt door boerenprotesten
Meerdere lidstaten stemmen tegen de wet vanwege de Europese parlementsverkiezingen in juni, zo meldde de NOS. Boerenprotesten hebben de natuur- en klimaatplannen verzwakt, waardoor landen vrezen dat radicaal-rechtse partijen zullen profiteren van de ontevredenheid over de klimaatregelingen.

Wat eist de Natuurherstelwet?

De Natuurherstelwet is een belangrijk klimaatplan van de EU. Als aangenomen, moet tegen 2030 minstens 20% van het land- en zeegebied hersteld zijn, en tegen 2050 zelfs 90%. Dit omvat verbeteringen van landbouwecosystemen, vergroening van stedelijke gebieden, vrij stromende rivieren, behoud van dood hout in bossen en bevordering van biodiversiteit.

Bushokje met sedum dak in Utrecht

Geen tijd te verliezen

Nederlandse natuur- en milieuorganisaties toonden aanvankelijk enthousiasme over het aangenomen voorstel. Echter, nu de wet is uitgesteld, is hun stemming veranderd. Ze benadrukken het belang van geen tijd te verliezen en blijven zich inspannen om druk uit te oefenen voor het behoud van biodiversiteit.

Bron: Stad+Groen

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.