Natuur en Milieu Overijssel: Polariseren of samenwerken aan een duurzame toekomst

Het zijn onrustige, onzekere tijden. De problemen stapelen zich op. We zitten met de klimaatverandering, stikstofproblemen, woningcrisis, aardgascrisis, landbouwcrisis, … Natuur en Milieu Overijssel wil samen met jou naar een oplossing zoeken.

Interessant? Deel het artikel

Natuur en Milieu lezing 220921

Hoe bescherm je het algemeen belang, in situaties waarin persoonlijke belangen van individuen zo sterk onder druk komen te staan? Waar ligt de kracht, als natuur- en klimaatbeweging? Wat wordt er nu precies gevraagd? Daarover gaat de Bijpraatsessie van Natuur en Milieu Overijssel op 27 september in het Burgerweeshuis. Met als gastspreker professor Noelle Aarts, deskundige in conflict en dialoog bij complexe natuur- en milieubewegingsvraagstukken.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

“De burgerbeweging in Nederland is sterker dan ooit”, betoogt Matthijs Nijboer, directeur Natuur en Milieu Overijssel, in het boek In Beweging dat hij schreef samen met Thomas van Slobbe (directeur Stichting wAarde). Een boek over het complexe samenspel van de burgerbeweging bij duurzame ontwikkeling. Ondanks de complexiteit vertelt het boek een positief verhaal: “Met dit boek laten we zien dat de samenleving door duurzame initiatieven van burgers echt verbetert”, aldus Nijboer. “Tot in de haarvaten van de samenleving zetten vrijwilligers zich in voor natuur, klimaat en duurzaamheid in eigen leefomgeving. Vaak met veel betrokkenheid, enthousiasme en kennis van zaken.”

Deze sterke burgerbeweging leidt tot inspirerende vormen van samenwerking, maar ook soms lastige onderhandelingen en lobbytrajecten. Tot spanningen – soms – met overheden, boeren en bedrijven. Doen we dat wel goed? En wat kan, misschien, beter? Dit zijn vragen die iedereen die zich inzet voor natuur, milieu of klimaat zich kan stellen: of je nu betrokken bent bij een vogelwerkgroep, een energiecoöperatie, een buurtinitiatief of een actiegroep.

Praat mee!

Tijdens de Bijpraatsessie op 27 september gaat Natuur en Milieu Overijssel hierover in gesprek met Overijsselaars die zich inzetten voor een mooie en duurzame provincie. Iedereen die zich onderdeel voelt van de burgerbeweging is welkom om hierbij te zijn, en – in informele sfeer – zijn of haar ervaringen te delen. Met een inleiding van professor Noelle Aarts, die gespecialiseerd is in conflict en dialoog bij complexe natuur- en milieubewegingsvraagstukken. Met Matthijs Nijboer, die aan de hand van het boek In beweging vertelt over het samenspel van de burgerbeweging bij duurzame vraagstukken. En vooral: met de ervaringen van iedereen die mee wil praten.

Praktische informatie

Dinsdagavond 27 september 2022
In het Burgerweeshuis te Deventer
Van 19:30 – 22:00 (inloop vanaf 19:00)
Kosten: €10,- (Gratis voor netwerkpartners van Natuur en Milieu Overijssel, aangesloten organisaties & studenten)
Meld je HIER aan, of stuur een mail naar d.kisjes@natuurenmilieuoverijssel.nl o.v.v. de Bijpraatsessie

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *