Het gebruik van chemisch bestrijdingsmiddelen gaat gepaard met negatieve effecten op het milieu en gezondheid. Grootschalig en intensief gebruik zien we terug in de lage kwaliteit van bodem en drinkwater én werken ook door op onze gezondheid. Aldus Natuur en Milieu.
Natuur en Milieu deed mee met een webinar over de gevolgen die de Europese Green Deal heeft op de gewasbestrijding in de landbouw. Organisator was het landbouwblad Nieuwe Oogst dat in haar uitingen erg pro-bestrijdingsmiddelen is (via advertenties is dat een belangrijk verdienmodel), en de webinar was mede mogelijk gemaakt door Bayer, de verkoper van het landbouwgif.
Het feit dat de hersenstichting constateert dat Parkinson op het platteland aanzienlijk meer voorkomt en daarbij de vinger wijst naar gewasbestrijding, leidt naar de vraag wat Natuur en Milieu precies voor inbreng heeft bij zo’n webinar.
Renske Aarnoudse, Programmaleider Duurzame Voedselconsumptie, gaf op die vraag het volgende antwoord:
Hieronder in het kort ons standpunt met betrekking tot bestrijdingsmiddelen.
- De huidige Nederlandse gangbare, intensieve landbouw is grootverbruiker van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
- Dit gaat gepaard met negatieve effecten op het milieu en gezondheid. Chemische bestrijdingsmiddelen schaden de biodiversiteit en zijn slecht voor de (volks)gezondheid.
- Het grootschalig en intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen zien we terug in de lage kwaliteit van bodem en drinkwater. De negatieve effecten werken ook door tot onze gezondheid.
- De verborgen kosten van chemische bestrijdingsmiddelen komen terug in de kosten van biodiversiteitsverlies en van de gezondheidszorg.
- De landbouw moet toe naar productie zonder chemische bestrijdingsmiddelen zodat gezonde gewassen samen gaat met sterke biodiversiteit en (volks)gezondheid.