De Jagtlusterallee in Nieuwleusen heeft bermen gekregen waar de natuur de baas is geworden. Maar niet alleen vogels en insecten zijn blij met het eindresultaat. Ook mensen die voor een 80 kilometer per uur allee waren, zijn achteraf blij dat gekozen is voor 60 kilometer per uur.
Het was een belangrijke keuze van de gemeente Dalfsen drie jaar geleden. Zetten we bij de reconstructie van de Jagtlusterallee in op 80 of op 60 kilometer per uur? Bij een snelheidslimiet van 80km/u zouden er een hoop eikenbomen verwijderd moeten worden, terwijl bij 60km/u er zeker 500 van de 600 bomen konden blijven staan. Verkeerskundige Frans Mosterman van de gemeente Dalfsen: “Als je er harder mag rijden mogen voor de veiligheid bomen niet te dicht op de weg staan. Veel mensen wilden de bomen behouden. Daarom is uiteindelijk voor een 60km/u-weg gekozen.”
Het hele jaar door te eten
“Als projectleider had ik het in dit project best makkelijk. Waar je anders nog wel eens moet leuren om stappen in een project te kunnen zetten, wilden veel mensen zowel binnen als buiten het gemeentehuis met enthousiasme meedenken.” Dat heeft tot een heel mooi eindresultaat geleid. “Dit project is een prachtig voorbeeld waarbij goed is gekeken naar biodiversiteit. We hebben een aantal bomen moeten kappen, maar er is ook veel voor teruggeplaatst. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar het bloeiseizoen. Insecten hebben langs de Jachtlustallee nu het hele jaar door voedsel voor het oprapen. Door de ondergroei tussen de bomen en de wildmengsels die gezaaid zijn, vinden ook zoogdieren en allerlei soorten bijen er hun onderkomen. Bij de keuze voor aanplant is zelfs gekeken naar waar de berm nat en waar die droog is.”
Nestkasten
Er is nog veel meer gedaan. “We hebben ook vogelnesten opgehangen. Eerst een stuk of 25, want je hebt natuurlijk niet ineens meer vogels aan de allee. De komende jaren komen er in totaal 100 kastjes te hangen.” Er zijn ook vleermuiskasten opgehangen, mussenhotels en ook bijenhotels, maar dan niet zoals je die in de winkel koopt. ”Nee, daar hebben we de bomen voor gebruikt die gekapt moesten worden. Deze hebben we in de berm gelegd en er gaten ingeboord voor de dieren.”
Hergebruik
Dat de gekapte bomen hergebruikt werden, maakte dat de betrokkenheid er alleen maar groter op geworden is. “We hebben bomen geschonken aan een zorgboerderij, waar ze gekloofd zijn en nu als brandhout verkocht worden. Maar er zijn ook bankjes van gemaakt, die nu natuurlijk langs de Jagtlusterallee in de berm staan. En de schrikhekken die we gebruikten voor werk in uitvoering hadden we ook van dat hout gemaakt. Die gaan we nu gebruiken om er stickers op te plakken met welk werk we hier waarom verricht hebben.”
Steeds vaker kijken naar biodiversiteit
Binnen de gemeente Dalfsen wordt steeds vaker en meer gekeken naar hoe meer biodiversiteit kunnen realiseren. Denk aan minder vaak het gras maaien, en vaker kiezen voor inheems bloeiende nieuwe aanplant. “Ik merk echt enthousiasme over het onderwerp binnen de gemeente, maar ook bij betrokken bewoners. En dat is veel waard!”