Nationale Tuinvogeltelling 2021: meer tellers, minder vogels

Interessant? Deel het artikel

mus

De mus is net als vorig jaar het meest getelde tuinvogeltje. Afgelopen weekend was de nationale tuinvogeltelling. Koolmees en pimpelmees waren – ook net als vorig jaar – tweede en derde.

Er waren meer tellers (200.000), daarom meer getelde vogels in totaal (2,7 miljoen), maar minder per tuin (van 30 naar 19). Maar hoe moet je die cijfers interpreteren? Volgens Vogelbescherming zijn veel vogels nog in het bos omdat de zachte winter er voor zorgt dat daar nog genoeg te eten is.

Iedere vogel telt!

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Hieronder de top tien (met tussen haakjes de plek van vorig jaar)
1. Huismus (1)
2. Koolmees (2)
3. Pimpelmees (3)
4. Merel (5)
5. Vink (6)
6. Kauw (4)
7. Roodborst (9)
8. Ekster (10)
9. Houtduif (8)
10. Turkse tortel (7)

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.