Op 4 mei 1950 werd aan de Rozendaelseweg in Heino (bij de Algemene Begraafplaats) een monument opgericht ter nagedachtenis aan de militaire-, burger- en verzetsslachtoffers, omgekomen gedurende de periode van de Tweede Wereldoorlog. Dit monument heeft een algemene herinneringsplaat, zonder vermelding van namen van de betrokken slachtoffers.
Uitbreiding monument
Flip Jonkman, een inwoner van Heino die zeer geïnteresseerd is in de historie van deze plaats, vindt dit monument veel te anoniem en te beperkt in het tijdvak. Ook na deze oorlog zijn er nog, hoofdzakelijk militaire, slachtoffers gevallen in Indonesië, Nieuw Guinea, Korea en bij NAVO missies waaraan Nederland deelnam. Het is niet meer dan logisch deze ook te gedenken. Jonkman zou graag zien dat al die slachtoffers bij het monument vermeld worden met naam, geboorte- en overlijdensdatum.
De gemeente Raalte heeft hem in 2020 gemeld hier positief tegenover te staan mits daar voldoende draagvlak binnen de voormalige gemeente Heino bestaat. De afgelopen jaren zijn op meer plaatsen naamborden bij oorlogsmonumenten geplaatst, onder andere in Wijhe en Olst.
Geschiedschrijving
De Vereniging voor Heemkunde Omheining bracht in 1985 het boek Heino in Crisisjaren en Oorlogstijd uit. Hiervoor werd geput uit het archief van Omheining en de toenmalige gemeente Heino. Omheining is bereid gevonden om aanvullende gegevens te achterhalen van de hiervoor bedoelde slachtoffers. Met initiatiefnemer Flip Jonkman en Kees Huls en vrijwilligers van ‘Omheining’ is hiervoor een werkgroep gevormd.
In 1946 waren er volgens de gemeente Heino tien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog bekend.
Muller, Klaas 24-05-1923 In juni 1943 gefusilleerd vanwege het doden van een NSB’er
Haye, Jan Willem 03-11-1911 Idem
Haye, Cornelis 06-12-1924 Terechtgesteld in Amersfoort vanwege het bezit van munitie
Haye, Phulps Engelbertus 11-11-1921 Idem
Bergwerf, Phulps 18-01-1923 Idem
Horseling, Barend Johan 20-02-1920 Overleden concentratiekamp na hulp aan onderduikers
Seine, Klaas 31-03-1924 Overleden in concentratiekamp na razzia in Dalfsen
Dam, Wicher 08-12-1919 Gearresteerd in Ommen vanwege hulp aan geallieerde piloten
Dam, Klaas 25-08-1924 Overleden concentratiekamp Neuengamme, na illegale arbeid
Trip, Wibbe 12-09-1922 Overleden in concentratiekamp, bezat vervalst persoonsbewijs
Aanvullend heeft de werkgroep nog 23 namen achterhaald.
Doelstelling
De werkgroep streeft ernaar om informatie te verkrijgen van allen die oorlogsslachtoffer of slachtoffer van oorlog waren en die op enige manier een binding hadden met de voormalige gemeente Heino. Welke namen eventueel worden vermeld bij het monument is afhankelijk van nog vast te stellen criteria. Zo mogelijk wordt de informatie verwerkt in een herinneringsboek.
Binnenkort zal de werkgroep de al bekende namen publiceren. Reacties in de vorm van nog onbekende namen en achtergrondverhalen kunnen dan een bijdrage leveren aan een zo compleet mogelijk overzicht. Immers: niemand mag vergeten worden!
Oproep
De werkgroep komt graag in contact met nabestaanden van slachtoffers die in de voormalige gemeente Heino woonden of daaruit afkomstig waren. Ook andere tips kunnen worden doorgegeven.
Contact
Informatie of vragen zijn te mailen naar: oorlogsmonumentheino@outlook.com.
Ook wanneer u de voorkeur geeft aan een persoonlijk gesprek, kunt u daarvoor naar dit adres een mail sturen.