Onderzoek wijst uit dat zij door dit herhaalde hoofdcontact een verhoogd risico lopen op dementie. De Nederlandse Sportraad publiceert eind van de zomer concrete aanbevelingen voor betrokken partijen. Maar bij VV Heino wachten ze daar niet op. Als hun voetballers na de zomervakantie de weg nog teug kunnen vinden naar Salland mogen ze vanaf het nieuwe seizoen niet meer koppen.
Dat staat in de nooit geschreven brief die de redactie van HierinSalland toegespeeld kreeg.
Tegenstanders van het afschaffen van koppen willen eerst onomstotelijk bewijs geleverd zien. Maar dan krijg je hetzelfde als met landbouw, lezen we in de brief van de VV, dan heeft straks heel Heino parkinson en spuiten we nog steeds insecten, kruiden en ons neurosysteem dood.
HierinSalland heeft ook beslag weten te leggen op een concept van de Gezondheidsraad waarin nieuwe regels voor voetballen aangekondigd worden. Daarin opvallenderwijs geen regels voor vechtsporters en rugbyers. Die lui zijn toch al knettergek, aldus de Gezondheidsraad.
Het document bevat richtlijnen die de fysieke risico’s van sporten moeten beperken, met name bij amateurvoetbal.
Koppen en hersenschade
Stel je je hoofd voor: een schedel met daarin een grijze brei, de hersenen. Bij sommigen van ons zorgen die er voor dat we logisch kunnen nadenken. Maar als je er te veel mee schudt werkt dat minder goed.
Mannenvoetbal
- Daarom is het bij voetballen voortaan verboden een bal te koppen die van verder dan 25 meter komt. Zowel de bal als álle spelers op het veld worden daarom gechipt. Een speler kan daarom altijd zien van hoever een bal komt.
- Het uitvoeren van een kopbal tussen 25 en 15 meter is toegestaan, maar daar wordt een rustpauze ingevoerd. Hersenen kunnen zich dan herschikken. Heb je een bal binnen die afstand gekopt, dan mag je dat de komende vijftien minuten niet meer doen.
- Trainen op koppen mag voortaan alleen nog met rubber ballen.
Vrouwenvoetbal
- Vrouwen schijnen meer ruimte in de hersenpan te hebben. Dan schudt je de boel sneller door elkaar. Daarom is er bij vrouwenvoetbal een onmiddellijk verbod op koppen. Hoewel je zou denken dat dat nu al zo is, vrouwen mógen nog koppen, maar ze kunnen dat niet zo goed.
Jochies en meisies
- Onder de 12 mag niet gekopt worden.
- Tussen 12 en 16 mag je gerust koppen, omdat je je hersenen dan toch al naar de kloten helpt met schermtijd.
- Tussen 16 en 18 geldt het zelfde als met roken en drinken: het maakt niet uit of je door de kat of de hond gebeten wordt. Maar kies je voor het wel te doen, dan moeten mamma en pappa zelf de ziektekosten betalen.
Veteranen
- Voor veteranen geldt dat ze voetballen als een spelletje moeten gaan zien. Het advies is bewegen belangrijker te vinden dan winnen.
- Koppen gaat niet meer gebeuren. Gewoon nooit meer.
- Sprinten wordt overigens boven de 40 jaar ook afgewezen, om een hamstringblessure of het simpel door de knieën zakken te voorkomen.
- Twee keer drie kwartier wordt bij de veteranen twee keer een half uur. Dan zitten de heren meteen eerder in de kantinen en dat is goed voor de clubkas.
Scheidsrechters
- Scheidsrechters worden uitgerust met een digibril, waarop ze per direct de afstand kunnen zien die een bal aflegt, voordat die op iemands hoofd komt.
- Als een speler protesteert wegens overtreden van de kopregels, mag de scheids hem een klap in het gezicht geven.
Andere spelregels
- Het is evident dat koppen bij corners een belangrijk wapen is. Corners worden daaraom voortaan niet meer genomen. Het wordt wat we op straat al lang wisten: drie corners = penalty!
- Keepers mogen het spel niet meer hervatten met een uittrap. Daar wordt de afgelopen twee seizoenen al stiekem mee geoefend. De Gezondheidsraad ziet dat steeds beter gaat, maar adviseert ook keepers eerst een paar jaar op voetbal te gaan.
- Wat je vooral bij vrouwenvoetbal en in de eerste divisie ziet, is dat spelers bewust onder de bal doorlopen, dan een kopbeweging maken, maar nooit bij de bal kunnen. Deze beweging – waar het eerste van Heino ook bijzonder sterk in is – wordt niet tot spelregel verheven, maar scheidsrechters worden wel geacht bij spelers die dat bijzonder goed kunnen, minder snel geel te trekken als ze dat wel verdiend zouden hebben. Onbeholpen gestuntel wordt daarmee minder snel bestraft.
Nieuwe gevaren: vuurwerk, schreeuwen, ademhalen
- In stadions en op sportvelden geldt tijdens vuurwerkmomenten een adempauze. Spelers moeten via een app gewaarschuwd worden en verplicht 12 seconden hun adem inhouden.
- Mondkapjes met fijnstoffilters worden aanbevolen bij alle wedstrijden waar rookbommen, fakkels of vuurwerk worden verwacht.
- Het publiek wordt verzocht gejuich te beperken tot 83 decibel. Aanmoedigingen met een plotse piek boven de 92 decibel kunnen leiden tot gehoorschade en dienen via een geluidsdempend protocol gefilterd te worden.
- Schreeuwen richting de scheidsrechter is enkel toegestaan via fluistermodules (de zogeheten ‘VAR-mompel’).
Disclaimer: Deze brief is uiteraard niet officieel bevestigd. Maar als dit het niveau van de aanbevelingen is, dan wordt sporten binnenkort veiliger dan yoga… mits je ademhaling ook medisch goedgekeurd is.