Muziekportret: Slade met ‘Far Far Away’

Muziekkenner Henk Laing uit Haarle gaat terug in de muziekhistorie met Slade met 'Far Far Away'. Met videoclip, songtekst en vertaling.

Interessant? Deel het artikel

Henk Laing 250514 Slade groep

Regelmatig heb ik nog contact met een oude buurjongen, Frans. Onze gesprekken gaan dan vaak over muziek van vroeger. We zijn allebei echte muziekliefhebbers, en hij weet veel te vertellen over de achtergrond van allerlei bands.

In het verleden namen we samen cassettebandjes op. We gebruikten daarvoor singletjes uit de collectie van de Beat Palace Drive-In Show, natuurlijk alleen de betere platen die toen in de Top 40 stonden. Die bandjes waren bedoeld voor zijn bijzondere auto: een Mazda 929 coupé met opvallende witte striping. Een schitterende auto met karakter. Het is jammer dat ik daar geen foto van heb, want de striping deed sterk denken aan de bekende auto uit de serie Starsky and Hutch. Dat, in combinatie met zijn uitstraling, leverde hem de bijnaam Starsky and the Hutte op, een grap die we vaak gebruikten in het dorp.

(Lees verder onder afbeelding)

Henk Laing Mazda
Mazda 929 Coupé

Tijdens een van onze gesprekken vertelde hij over de allereerste single die hij ooit kocht: Coz I Luv You van Slade uit 1971. Sindsdien is hij de band altijd trouw gebleven. Zijn absolute favoriet is Far Far Away uit 1974. Ook bij ons thuis werd dat nummer vroeger vaak gedraaid. Ik waardeer dit nummer nog steeds, net als de vele andere hits van Slade. De rauwe, direct herkenbare stem van zanger Noddy Holder en de dikke zolen die de bandleden tijdens hun optredens droegen, zijn beelden die ons altijd zijn bijgebleven.

Slade

is een rockgroep uit Groot-Brittannië. Ze kwamen uit Wolverhampton, een industriestad in het midden van Engeland. In de eerste helft van de jaren zeventig was Slade enorm populair in hun eigen land. Tussen 1971 en 1973 hadden ze zes nummer 1-hits in Groot-Brittannië. De laatste drie daarvan – Cum on Feel the Noize, Skweeze Me, Pleeze Me en Merry Xmas Everybody – kwamen meteen op nummer 1 binnen.
De bandleden waren:

  • Noddy Holder – zang en gitaar
  • Dave Hill – gitaar
  • Jim Lea – basgitaar, gitaar, piano en viool
  • Don Powell – drums

Slade begon in 1966 als The ‘N Betweens, een modband. In 1969 veranderden ze hun naam in Ambrose Slade en probeerden ze ska-muziek te maken, met hulp van Chas Chandler, die eerder bij The Animals speelde en manager van Jimi Hendrix was. Dat bracht nog geen succes.In 1970 besloten ze het anders te doen. Ze noemden zich vanaf dat moment gewoon Slade en gingen stevigere rock maken, met invloeden van blues en hardrock. Die stijl viel goed in de smaak. Hun eerste echte hit kwam in 1971 met Get Down and Get With It. Het nummer kwam op nummer 15 in de Britse hitlijsten en op nummer 6 in Nederland, mede dankzij Radio Noordzee.

Jim Lea vond dat de band beter mee kon doen met de opkomende glamrock, zoals T-Rex dat deed. Noddy en Dave wilden tegelijk trouw blijven aan hun achtergrond. Zo ontstond Coz I Luv You, een nummer dat in november 1971 direct op nummer 1 kwam in Engeland. Het was het begin van een unieke stijl: stevige muziek met simpele, herkenbare teksten in hun eigen accent, en titels die bijna klonken zoals ze uitgesproken werden. Tussen 1971 en 1974 volgden nog veel hits, ook in andere delen van Europa. In Amerika bleven ze echter minder populair.
Vanaf 1974 begon Slade met ingewikkeldere muziek, zoals in de nummers Everyday, The Bangin’ Man, Far Far Away en How Does It Feel. Die laatste twee kwamen uit hun film Slade in Flame, die ging over de schaduwkant van roem. De film werd als te somber gezien voor hun fans.

Toen glamrock minder populair werd, probeerde Slade door te breken in Amerika. Ze verhuisden zelfs tijdelijk naar de VS, maar hun nieuwe muziek sloeg daar niet aan. Ook in Engeland daalde hun populariteit. Toch kreeg hun album Whatever Happened to Slade, opgenomen na terugkomst, goede reacties van de punkliefhebbers. Maar financieel ging het slecht: gitarist Dave Hill werkte zelfs kort als chauffeur op bruiloften. Zanger Noddy Holder kreeg een aanbod om bij AC/DC te komen zingen na de dood van Bon Scott, maar sloeg dat af.

In 1980 werd hardrock, inmiddels bekend als heavy metal, weer populair in Engeland. Toen Ozzy Osbourne niet kon optreden op het Reading Festival, sprong Slade in. Hun optreden verraste iedereen: het publiek vond het geweldig. Hun nieuwe nummer We’ll Bring the House Down werd weer een top 10-hit.
Daarna volgden opnieuw successen in Europa. In 1983 werd Merry Xmas Everybody opnieuw een hit, tegelijk met My Oh My, dat op nummer 2 stond in Engeland.
In de VS kwam ineens ook succes. De band Quiet Riot bracht een cover uit van Cum on Feel the Noize en scoorde een grote hit. Andere bands, zoals het Finse Hanoi Rocks, gingen ook Slade-nummers spelen. Slade zelf had in 1984 eindelijk een hit in Amerika met Run Runaway, dat in de top 20 kwam.

Na deze periode werd het stil rond Slade. Noddy Holder was moe van het reizen en wilde niet meer optreden. De band nam een pauze. In 1987 werd Holder zelfs geridderd. In 1991 kwam hun laatste hit: Radio Wall of Sound. Daarna stopten Noddy Holder en Jim Lea ermee. Noddy ging presenteren en acteren, Jim werkte achter de schermen in de muziek.

Dave Hill en Don Powell gingen door met een nieuwe versie van de band: Slade II (later weer gewoon Slade). Ze traden vooral op bij nostalgische concerten in West-Europa, Scandinavië en Rusland. Steve Whalley werd de nieuwe zanger, en in 2005 werd hij opgevolgd door Mal McNulty, die eerder zong bij The Sweet.

Far Far Away

Het lied Far Far Away van de Britse rockband Slade kwam uit op 11 oktober 1974. Het was de eerste single van hun vijfde studioalbum, dat ook de soundtrack was van hun film Slade in Flame. Het nummer werd geschreven door Noddy Holder en Jim Lea, en geproduceerd door Chas Chandler.

(Lees verder onder afbeelding)

Henk Laing Slade hoes
Het idee voor Far Far Away kwam tijdens een tour in Amerika. Zanger Noddy Holder zat op een balkon in Memphis en keek uit over de Mississippi-rivier. Daar kreeg hij het idee voor de eerste regel van het lied. Zijn manager, Chas Chandler, zei dat hij het meteen moest afmaken. Holder ging naar zijn hotelkamer en kwam een half uur later terug met de eerste versie van het nummer. De werktitel was toen nog Letting Loose Around the World. Daarna werkte Jim Lea het refrein verder uit en zo maakten ze het nummer samen af.

Het lied gaat over het leven van een muzikant die veel reist. Het vertelt over de eenzaamheid onderweg en het verlangen naar huis. De tekst noemt bijvoorbeeld “yellow lights go down the Mississippi” om dat gevoel duidelijk te maken. Het nummer gaat over heimwee en de behoefte aan rust en vertrouwdheid.
Far Far Away werd een groot succes. Het kwam op de tweede plaats in de Britse hitlijsten en bleef daar zes weken staan. In november 1974 kreeg het een Zilveren plaat. In 1993 werd het nummer opnieuw uitgebracht in Duitsland, nadat het was gebruikt in een reclame van kledingwinkel C&A. Het haalde toen de 19e plaats in de Duitse hitlijsten.

Veel fans zien Far Far Away als een van de beste nummers van Slade. Het klinkt rustiger en gevoeliger dan de meeste van hun andere, vaak harde en energieke liedjes. Tot op de dag van vandaag blijft het een geliefd nummer onder liefhebbers van de band.

 

Songtekst

I’ve seen the yellow lights go down the Mississippi
I’ve seen the bridges of the world and they’re for real
I’ve had a red light of the wrist
Without me even gettin’ kissed
It still seems so unreal
I’ve seen the morning in the mountains of Alaska
I’ve seen the sunset in the east and in the west
I’ve sang the glory that was Rome
And passed the hound-dog singer’s home
It still seems for the best
And I’m far, far away
With my head up in the clouds
And I’m far, far away
With my feet down in the crowds
Lettin’ loose around the world
But the call of home is loud
Still is loud
I’ve seen the Paris lights from high upon Montmartre
And felt the silence hanging low in No-Man’s-Land
And all those spanish nights were fine
It wasn’t only from the wine
It still seems all in hand
And I’m far, far away
With my head up in the clouds
And I’m far, far away
With my feet down in the crowds
Lettin’ loose around the world
But the call of home is loud
Still is loud
I’ve seen the yellow lights go down the Mississippi
The grand Bahama island stories carry on
And all those arigato smiles
Stay in your memory for a while
There still seems more to come
And I’m far, far away
With my head up in the clouds
And I’m far, far away
With my feet down in the crowds
Lettin’ loose around the world
But the call of home is loud
Still is loud
And I’m far, far away
With my head up in the clouds
And I’m far, far away
With my feet down in the crowds
And I’m far, far away
But the sound of home is loud
Still is loud

Vertaling

Ik heb de gele lichten langs de Mississippi zien doven
Ik heb de bruggen van de wereld gezien, en ze zijn echt
Ik kreeg een rood stoplicht voor m’n neus
Zonder dat ik zelfs een kus kreeg
Het voelt nog steeds een beetje onwerkelijk
Ik heb de ochtend gezien in de bergen van Alaska
En de zonsondergang in het oosten en het westen
Ik heb gezongen over de glorie van het oude Rome
En reed langs het huis van de zanger met de jankende hond
En toch voelt het als het beste wat er is
En ik ben ver, ver van huis
Met m’n hoofd hoog in de wolken
En ik ben ver, ver van huis
Maar m’n voeten staan tussen de mensen
Ik reis de wereld rond, helemaal los
Maar de roep van thuis is luid
Nog steeds luid
Ik zag de lichten van Parijs vanaf de heuvel van Montmartre
En voelde de stilte hangen over Niemandsland
Die Spaanse nachten waren prachtig
En dat kwam niet alleen door de wijn
Toch leek alles onder controle
En ik ben ver, ver van huis
Met m’n hoofd hoog in de wolken
En ik ben ver, ver van huis
Maar m’n voeten staan tussen de mensen
Ik reis de wereld rond, helemaal los
Maar de roep van thuis is luid
Nog steeds luid
Ik heb de gele lichten langs de Mississippi zien doven
En de verhalen van de Bahama’s leven voort
En al die glimlachen met “arigato”
Blijven nog een tijdje hangen in je hoofd
Er lijkt nog steeds meer te komen
En ik ben ver, ver van huis
Met m’n hoofd hoog in de wolken
En ik ben ver, ver van huis
Maar m’n voeten staan tussen de mensen
Ik reis de wereld rond, helemaal los
Maar de roep van thuis is luid
Nog steeds luid
En ik ben ver, ver van huis
Met m’n hoofd hoog in de wolken
En ik ben ver, ver van huis
Maar m’n voeten staan tussen de mensen
En ik ben ver, ver van huis
Maar het geluid van thuis is luid
Nog steeds luid

Videoclip

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “Muziekportret: Slade met ‘Far Far Away’”

  1. Erik Bloeme

    Ik vind het nog steeds mooi dat ik de NWOBHM heb mogen meemaken. De opkomst van Heavy Metal en de evolutie naar nog extremere muziek. Bands als Slade hebben dat zaadje geplant, al zijn ze nu voor menig headbanger niet hard genoeg meer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden