Anton: “Er zijn 17 muzikanten, en de verteller is Willem Blom. Voor een deel zijn het mensen die al eerder hebben meegedaan, en gaandeweg zijn er ook wel weer wat nieuwe personen bij gekomen. Er zijn verschillende instrumentalisten en een behoorlijk grote groep vocalisten. Het is heel fijn om samen muziek te maken, ‘t is wel een cliché maar muziek verbroedert.
Alvast ideeën op het spoor zetten
“De vorige keer hadden we héél veel mensen bij elkaar, toen waren het een beetje van die Poolse landdagen” zegt Anton, “dus we zeiden: ‘laten we nu zelf alvast wat richting eraan geven en ideeën op het spoor zetten.’ En dat heeft, vind ik tenminste, heel goed gewerkt.” Frank beaamt dit volmondig en vervolgt: “De nummers waren dus bekend, en dan is het aan Anton de schone taak om dit alles aan elkaar te smeden tot een verhaal, zodat het uiteindelijk een mooi geheel wordt.” Anton: “De sfeer van de muziek moet passen bij het verhaal, er moet harmonie zijn.”
De functie van het Vrijheidsconcert
“De functie van zo’n Vrijheidsconcert is dat je mensen weer stil laat staan, en we leren soms zo weinig van de geschiedenis.” zegt Anton. “Er zit deze keer veel actualiteit in. Kijk naar wat in het nieuws is over de asielzoekers en de procedures, de oorlog in Oekraïne, corona. Dat breng ik in stukjes terug in het verhaal, grote tegenstellingen komen aan bod. Los van de boodschap is het voor ons ook heel belangrijk dat wanneer mensen de kerk weer uit gaan, ze een goede muzikale avond hebben gehad. Het is een concert, het zijn leuke liedjes, heel veel mensen zullen ze ook herkennen en dat is altijd een feestje.” Jan Amse: “Bij sommige nummers ligt een onderliggende laag. Ook nu merk je weer dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Dat hoor je zeker terug in de muziek.”
Verhalen en muziek versterken elkaar
Anton: ”Het Verenigd Comité Wijhe is de “gastheer” van de avond en zal de mensen welkom heten. Daarna neemt Willem Blom, mede schrijver van het verhaal, de presentatie over. Met zijn woorden schetst hij de tijd waarin we leven, van waaruit we terugkijken. Hij vertelt waarom het belangrijk is om even stil te staan bij het verleden, over de relatie met het heden en ook bijvoorbeeld over de impact van de coronatijd op ons allemaal. Verhalen die telkens een opmaat zijn naar een liedje. De verhalen versterken de muziek en omgekeerd.”
Leuke ervaring om mee te pakken
Frank: “Als muzikant geeft het energie. Er zit nu bijvoorbeeld een viool bij, wat ik anders nooit in een bandsetting ken, maar dat prikkelt wel. Ook voor de dames van de zanggroep is dit een heel leuke ervaring om mee te pakken. We hebben er zelf heel veel plezier in, met zo’n grote groep mensen samen iets doen geeft een gevoel van verbroedering.
Ik hoop dat we dat gevoel op het publiek kunnen overbrengen en de mensen blij de kerk uitgaan. Daarvoor is de intimiteit van de Nicolaaskerk een heel fijne locatie.”
Jan Amse voegt tot slot toe: “Als Verenigd Comité Wijhe vinden we het heel belangrijk dat dit weer kan. En dat zoveel mensen hier weer aan meewerken.”
VRIJHEIDSCONCERT Nicolaaskerk Wijhe donderdag 3 november 19.00 uur en 20.45 uur
Kaarten à € 5. —verkrijgbaar bij DA Bourquin Wijhe