Ook Museum de Fundatie heeft een bronzen plaquette in collectie, welke dit jaar nog teruggegeven wordt aan het koningshuis van Benin. In 2026 organiseert het museum een tentoonstelling met hedendaagse kunst en de bronzen plaquette, waarin de veerkracht en creativiteit van kunst centraal staat.
De plaquette is vermoedelijk, net als het merendeel van de bronzen en ivoren werken uit het koninkrijk Benin, in 1897 door de Britse koloniale macht gestolen, tijdens een gewelddadige overval op het paleis en het koninkrijk. Dit exemplaar toont een moddervis of longvis, een symbool van wedergeboorte in de Edo-cultuur (de oorspronkelijke bevolking van Benin).
Het werd in 1937 door museumoprichter Dirk Hannema aangekocht bij Amsterdamse kunsthandelaar Carel van Lier. Daarvoor was het werk in bezit van de Franse kunsthandelaar Charles Ratton.
Net als veel andere bronzen plaquettes sierde het oorspronkelijk de muren van het paleis van de Oba (koning) van Benin.
In november 2024 kondigde Beatrice von Bormann, directeur van Museum de Fundatie, bij het hof van de Oba in Benin City aan dat het museum het werk uit eigen beweging en zonder voorwaarden zal restitueren. Het herkomstonderzoek wordt de komende maanden afgerond.
(Lees verder onder afbeelding)

Tentoonstelling met hedendaagse kunstenaars
Ter gelegenheid van de restitutie organiseert Museum de Fundatie in 2026 een tentoonstelling, samengesteld door museumconservator Aude Christel Mgba. Hierin staat de continuïteit van de kunst van de Edo centraal: ondanks de grootschalige plunderingen zijn eeuwenoude tradities nog steeds springlevend.
De expositie brengt de geschiedenis van de gerestitueerde plaquette in beeld en toont daarnaast werk van hedendaagse kunstenaars met Edo-afkomst die de verhalen en symboliek van hun voorouders nieuw leven inblazen.
Schilderijen, bronzen sculpturen, textielwerken en multimedia-installaties geven een eigentijdse interpretatie van dit erfgoed. De tentoonstelling benadrukt niet alleen de historische waarde van de Benin-bronzen, maar ook de veerkracht en creativiteit van de Edo-gemeenschap. De bronzen zijn de geschiedenisboeken van het Edo volk, ze vertellen hun verhalen, en uit het werk van de hedendaagse makers blijkt dat zij deze oude verhalen nooit zijn vergeten.
Voor deze tentoonstelling heeft Museum de Fundatie nieuwe werken in opdracht gegeven bij de volgende kunstenaars, die daarnaast ook bestaand werk tonen: Leo Asemota, Minne Atairu, Victor Ehikhamenor, Jonathan Favour, Taiye Idahor, Osaru Obaseki, Enotie Ogbebor en Abraham Oghobase. Bovendien keert de plaquette tijdelijk als bruikleen uit Nigeria terug naar Zwolle om in de tentoonstelling opgenomen te worden.
Museum de Fundatie onderstreept met deze restitutie en tentoonstelling het belang van rechtvaardigheid en dialoog in de omgang met koloniaal erfgoed. Er wordt ook onderzoek gedaan naar andere werken in de collectie die in koloniale tijd zijn verzameld.
(Lees verder onder afbeelding)

Nu te zien in Museum de Fundatie
Marianne von Werefkin
Pionier van het Expressionisme
Tot en met 16 maart 2025
RESET
Delic en Huda, Yussef Agbo-Ola en Josèfa Ntjam
Tot en met 16 maart 2025
Kunst in de Vide
Cristina Flores Pescorán: XiXi
Tot en met 16 maart 2025
Fundatie Collectie: REMIX
Tot en met 17 augustus 2025
Over Museum de Fundatie
Museum de Fundatie is een van de belangrijkste musea in het Oosten van Nederland. Het toont makers van diverse disciplines en achtergronden, signaleert nieuw talent en werkt nauw samen met verschillende opleidingen in Zwolle. Het museum programmeert internationaal en is tegelijkertijd diep verankerd in Overijssel. Museum de Fundatie staat open voor iedereen en biedt een afwisselend programma, van oude tot en met hedendaagse kunst en vormgeving.
Museum de Fundatie beheert twee kunstcollecties: de Fundatie Collectie (in het bezit van Stichting Hannema-de Stuers Fundatie) en de kunstcollectie van de provincie Overijssel. Wisselende tentoonstellingen en presentaties vanuit de collectie zijn op twee locaties te zien: Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis, met beeldentuin, in Heino/Wijhe.