Monitoringsproject Salland Loont zoekt ervaren vogeltellers in omgeving Wijhe

Verschillende agrariërs in het gebied Salland-Noord zetten zich in voor meer biodiversiteit op hun perceel. Maar wat is het effect van deze maatregelen op de vogelstand? Om een antwoord te vinden op die vraag is Natuur en Milieu Overijssel op zoek naar ervaren vogeltellers die mee willen doen in het project Salland Loont.

Interessant? Deel het artikel

Natuur en Milieu 230121 vogel tellers spotters

Monitoringsvrijwilligers tellen de broedvogels in Salland Noord in de omgeving van Heino, Wijhe en Raalte. In de praktijk gaat het doorgaans om ongeveer veertig soorten vogels van het boerenland, zoals de gele kwikstaart, veldleeuwerik en kievit. We werken volgens de monitoringsmethode Meetnet Agrarische Soorten (MAS) van SOVON. Dit houdt in dat er wordt gemonitord in het voorjaar, in vier telrondes in de periodes 1-20 april, 21 april–10 mei, 11 mei-10 juni en 21 juni-15 juli. Tellen geschiedt in alle vroegte, uiterlijk twee uur na zonsopgang, en gaat op zicht en gehoor. De vrijwilligers monitoren in drietallen, onder wie ten minste één ervaren vogelteller.

We zijn nog op zoek naar ervaren vogeltellers in de omgeving Wijhe.

Dialoog tussen boer en vrijwilliger

Het project Salland Loont gaat dit jaar haar vierde jaar in. Naast boerenlandvogels worden ook dagvlinders en nectarplanten gemonitord. Elk telseizoen wordt afgesloten met een bijeenkomst waarin boeren en vrijwilligers samenkomen om de resultaten van dat jaar te bekijken en een advies te formuleren om de biodiversiteit in de telgebieden (nog meer) te stimuleren. Het contact tussen boeren en vrijwilligers is heel waardevol en uniek aan dit project.

Interesse?

Vind jij de biodiversiteit op het boerenland ook belangrijk? Heb jij kennis over vogels en deel je die graag? Dan zoeken we jou! Voor aanmelden of vragen neem je contact op met Ilse  Postma via i.postma@natuurenmilieuoverijssel.nl of 038-4250990.

Salland Loont

Binnen het project Salland Loont zoeken we een nieuwe vorm waarbij natuur, landschap en biodiversiteit daadwerkelijk onderdeel kunnen worden van de bedrijfsvoering van melkveebedrijven. Dertig boeren in Salland-Noord hebben via Salland Loont een bedrijfsnatuurplan opgesteld. Dat plan voeren ze de komende jaren uit. Op 5 tot 10% van hun landerijen nemen ze specifieke maatregelen voor meer biodiversiteit. Denk daarbij aan het de aanleg en het beheer van poelen, bomenrijen, bloemenstroken en kruidenrijke percelen of randen.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *