Moeten wij RRReis OV bedrijf EBS boycotten?

Artiesten zeggen de Zwarte Cross af wegens een omstreden nieuwe eigenaar. Maar kunnen we nog wel met een bus van RRReis mee? Concessiehouder EBS lijkt net zo omstreden, want verzorgt busvervoer ten behoeve van illegale Joodse nederzettingen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Interessant? Deel het artikel

website

Ongelovige bezoekers van de Zwarte Cross kunnen een preek van Youp van ’t Hek op hun buik schrijven. Punkband Hang Youth, Claw Boys Claw en documentairemaker Sinan Can ook niet. Vaste gast André Manuel nog wel, maar als het niet anders wordt daarna niet meer. Boh Foi Toch zei af maar komt toch.

Dat allemaal heeft te maken met de nieuwe eigenaar van De Zwarte Cross: Het Amerikaanse investeringsbedrijf Kohlberg Kravis Roberts & Co, ofwel KKR. De Zwarte Cross was kort voor covid al verkocht aan Superstruct Entertainment. Dat is nu weer gekocht door KKR. En KKR investeert ook in wapens, fossiele energie, maar – en daar gaat her vooral om – in Israëlische bedrijven die actief zijn op de bezette Westelijke Jordaanoever.

In Salland kun je in openbaar vervoer-bussen stappen van RRReis. RRReis wordt in delen van Overijsserl, Gelderland en Flevoland geëxploiteerd door EBS Public Transportation BV, een dochteronderneming van het Israëlische bedrijf Egged. Egged is in het verleden genoemd in rapporten van mensenrechtenorganisaties vanwege zijn betrokkenheid bij het vervoeren van passagiers van en naar Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, wat door velen wordt beschouwd als een schending van het internationaal recht.

EBS past segregatie toe op haar busvervoer op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Hun vervoer daar staat alleen open voor (meestal illegale) Israeliers.

Elders in het land leverde het overheidscontract met RRReis al klachten op. Ze verenigden zich in het netwerk ‘Samenwerken voor Palestina’. “In feite schendt de Nederlandse overheid het internationaal recht door een bedrijf te steunen dat de conventie van Genève schendt”, zei Sonja Zimmermann van het netwerk in Trouw, al ver voordat Hamas zijn terreurdaad op Israël pleegde en Israël vervolgens alle oorlogsregels schond en schendt.

Dit roept de vraag op: als we besluiten om een festival te boycotten vanwege zorgen over eigendomsstructuren en ethische implicaties, zouden we dan niet ook kritisch moeten kijken naar andere diensten die we dagelijks gebruiken?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.