Minuut stilte voor Ben Halle, minuut applaus voor Kalle Oranen, ruim een minuut homo’s pesten en Sparta is een hoer uit Rotterdam

Een minuut stilte in een voetbalstadion, ik vraag me altijd af wat je er aan hebt. Het lijkt toch vooral opgelegd eerbetoon. Want in de negentig minuten daarna is respect vaak ver te zoeken.

Interessant? Deel het artikel

eagles sparta adelaarshorst
In Deventer was Ben Halle overleden. Reden Eagles – Sparta te beginnen met een minuut stilte. Ben ging vooral door het leven als de zoon van. De zoon van Leo, waar ze nog een deel van het stadion naar vernoemd hebben, het trotse deel dat aan de Vetkampstraat ligt, waar je vroeger staand, niet overdekt en voor zover ik me herinner gewoon op een heuvel naar Eagles – Ajax keek toen Cruijff daar nog mee deed.

Zoon Ben bood de laatste jaren, lees ik op de site van de Eagles, in zijn rol als vertrouwenspersoon desgewenst mentale ondersteuning en begeleiding aan medewerkers en jeugdspelers van de club die daar behoefte aan hadden. ‘Desgewenst’ en ‘die daar behoefte aan hadden’. Dat je niet denkt dat hij zijn diensten ook aanbod zonder dat daar behoefte aan was, zoals psycholoog Annemieke Zijerveld van Almere dat wel bij Maurice Steijn van Ajax deed.

Ben is ook op de site van de Eagles ‘de zoon van’: “De zoon van Leo Halle, de voormalige doelman van Go-Ahead, wiens standbeeld pal naast het Home of Football-hek van De Adelaarshorst staat. Over Leo Halle verscheen zes jaar geleden de documentaire ‘Leo Halle, de leeuw van Deventer’, waarin Ben samen met zijn kleindochter een van de hoofdrollen vervult.”

Kalle Oranen

In plaats van die minuut stilte in Deventer was er in Almelo een minuut applaus. Voor Kalle Oranen. De oud verdediger was 77 jaar geworden en leek zijn overlijden wel uitkozen te hebben in de week van de derby van de Tukkerse teams waarvoor hij beiden uitkwam. In de jaren 70. De Enschedeërs gaan volgens week Oranen nog een keer weer herdenken. Als ze thuis spelen. Dan weer een minuut stilte.

Ik vroeg me af wat me het mooiste lijkt als nabestaande. Want de overledene heeft natuurlijk niks meer aan dat eerbetoon. Ik denk dat ik dan voor applaus zou kiezen. Dat is feestelijker, niet zo droevig, spreekt uit dat we van jouw nabestaande genoten hebben. Maar als ik ook iets anders mocht kiezen als nabestaande, had ik denk ik eerder gevraagd om een wedstrijd zonder aanstellerij en met een sportief publiek.

Er is helemaal geen respect

Voetballers zijn immers aanstellers. Die liggen om het minste of geringste op de grond te kermen en naaien elkaar een kaart aan, als het moet al direct na die minuut stilte. Publiek scheldt de scheids voor rot en de tegenstander natuurlijk ook. Hadden ze in Almelo net een minuut voor Oranen geklapt, noemden de Tukkers uit Enschede hun Tukkerse buren uit Almelo homo’s. “Het zijn de homo’s uit Almelo.” Ja, meer was het niet. Maar een homo te zijn is daar in Twente blijkbaar nog wel een dingetje, zodanig dat ze elkaar er mee uitschelden. Sneu eigenlijk wel. Een minuut applaus onwaardig ook. Ik denk dat Kalle Oranen zich er voor geschaamd zou hebben. Zijn nabestaanden zeker.

Net als dat Ben Halle vast liever niet gehad had dat de supporters vanaf de tribune van zijn vader in koor ‘Sparta is een hoer uit Rotterdam’ zongen. Daar had Halle ook gerust ongevraagd geestelijke ondersteuning mogen bieden.

Nulll – null

Eagles – Sparta werd overigens 0-0. Geen kaarten. Eerste helft geen extra tijd. Tweede helft twee minuten extra vanwege wat wissels. Grootste schrik was voor Bart Vriends die via de stadionspeaker hoorde dat hij gewisseld werd. Maar dat bleek niet zo te zijn.

eagles sparta adelaarshorst

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *