De snelheid waarmee woningstichtingen hun huurhuizen van zonnepanelen voorziet, gaat minister Jetten te langzaam. Hij stelt de corporaties daarom een flinke financiële ondersteuning in het vooruitzicht. Maarrrrr, dan moet de Eerste Kamer akkoord gaan met het al door de Tweede Kamer goed gekeurde afschaffen van de salderingstoeslag.
Zonnepanelen op huurhuizen is een actie waarvan het rendement dubbel en dwars terugverdiend wordt. De panelen leveren groene stroom op dus wordt er minder broeikasstof uitgestoten en wordt de stijging van de temperatuur vertraagd. Naast dat algemene belang is er ook een individueel belang: huurders kunnen goedkoper wonen. De aanschaf van zonnepanelen verdient zichzelf terug omdat je je eigen stroom opwekt. Met de subsidie kan de woningstichting voorfinancieren, zodat de huurder gelijk al goedkoper uit is.
Minister Jetten onderkent dat Nederland jarenlang achter de klimaatdoelen aan gehobbeld heeft en wil een inhaalslag maken, waarbij ook de mensen mee kunnen doen die dat niet persé zelf kunnen voorfinancieren. Onderdeel van het plan is ook dat de meest tochtige huizen in de meest kwetsbare wijken snel geïsoleerd worden. En de subsidie geldt ook voor particuliere verhuurders. De zonne-opbrengst moet naar de huurder gaan.
Stoppen met salderen
Jetten stelt 100 miljoen in het vooruitzicht, maar dan wil hij wel van de salderingsregeling af. Dat is een subsidie op zelf opgewekte stroom, waarmee het prijsverschil tussen aankoop (duurder) en verkoop van stroom van particulieren aan de energieleverancier overbrugd wordt. Die subsidie was om zonnepanelen in zeven jaar af te kunnen schrijven. Maar panelen zijn zoveel goedkoper geworden en hebben dusdanig hoger rendement, dat die ook zonder die subsidie wel binnen zeven jaar terugverdiend zijn.
Afschaffen van de saldering gaat stapsgewijs over een periode van een jaar of vijf, de verwachting is dat in die periode ook de thuis-accu goedkoper gaat worden. Daarmee kun je namelijk veel efficiënter je eigen stroom eerst opmaken en heb je minder te verhandelen met jouw leverancier. Via die weg (andere landen in Europa doen dat al op die manier, Nederland is qua thuisaccu nummer laatst) heb je ook veel minder snel een zwaarder energienetwerk nodig, omdat bij veel thuisproductie eerst alle thuisaccu’s vol gaan lopen en bij juist heel weinig zelfproductie eerst alle thuisaccu’s leeggetrokken worden.
Er is inmiddels techniek op de markt die slim meedenkt bij opslag in eigen batterij en afstaan aan het net. Die techniek kan ook meekijken naar de stroomprijs die je tegenwoordig ook per uur kunt laten doorberekenen. Power per hour heeft eind april zelfs een negatief bedrag aan stroom toegekend: dan kreeg je geld toe als je stroom kocht. Vooral voor bezitters van een elektrische auto is dat goedkoop ’tanken’.
In Salland lopen twee onderzoeken naar het gebruik van de thuisbatterij.
Het Natuurlijk Huus onderzoekt samen met Huawei en Windesheim gedragsverandering bij batterij-eigenaren.
Endona heeft in Salland diverse thuisbatterijen uitstaan om effecten te bekijken.