Jacobskruiskruid is helemaal niet gevaarlijk, het draagt juist enorm bij aan de biodiversiteit van de natuur. Doodspuiten moesten we daarom maar niet doen, antwoordt minister Schouten op Kamervragen. Boeren en hun koepelorganisaties hadden de gifspuit al klaar staan. “Straks staat heel Nederland er vol mee” lieten media een boer aan het woord.
Schouten: “Jacobskruiskruid is een inheemse soort die van nature in Nederland thuishoort en zeer waardevol is voor de Nederlandse biodiversiteit. Er zijn meer dan 150 Nederlandse soorten insecten bekend die de plant gebruiken als voedselplant, waaronder meerdere Rode Lijst-soorten. Naast de functie als voedselleverancier is jacobskruiskruid ook voor meer dan 30 soorten de plant die wordt gebruikt voor de voortplanting.”
De Rijksuniversiteit Utrecht onderzocht de gevreesde sterfte bij paarden. Maar dat komt zo goed als niet voor. Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn geen gevallen bekend van ziekte of sterfte bij rundvee door
jacobskruiskruid. “Geen aanleiding om het beleid bij te stellen,” zegt Schouten, “exemplaren in een weide waar paarden of rundvee grazen kunnen geen kwaad zolang er voldoende ander voedsel beschikbaar is.” Dat leidt dus eerder naar minder spuiten, want nu wordt meestal he andere voedsel doodgespoten om de grasopbrengst zo groot mogelijk te laten zijn.