Salland deze week: Minder koeien per hectare anders krijgen we een drinkwatertekort

Als we in de toekomst genoeg drinkwater willen hebben, moeten we aan de bak. Minder koeien en er voor zorgen dat er geen medicijnresten in het water komen. Dan helpt het niet dat LTO meepraat over een landbouwakkoord...

Interessant? Deel het artikel

Koeienindewei

De landbouw moet er voor zorgen dat er veel minder stikstof in het water terecht komt. Daarom moeten boeren minder koeien per hectare gaan houden. En de zuivering in rioolwaterzuiveringsinstallaties moet sterkt verbeterd. Anders gaat het niet goed komen met ons drinkwater.

Grond- en oppervlaktewater is dusdanig vervuild, dat er een tekort aan drinkwater dreigt.

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur heeft daarover een alarmerende adviesbrief aan het kabinet geschreven. Die brief is op het bureau van de ministers van Infrastructuur en Waterstaat, Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid én van Natuur & Stikstof terecht gekomen. Ze kunnen in de brief lezen dat Nederland met het huidige beleid nooit het niveau van veilige waterkwaliteit gaat halen, zoals dat is vastgelegd in de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).

De Raad voor de Leefomgeving heeft de indruk dat de overheid de urgentie van het vervuilde waterprobleem helemaal niet inziet en daarom niet de juiste maatregelen neemt. Met de brief willen ze daar verandering in brengen. Ze drukken op de alarmknop, maar komen ook met oplossingen:

Alles en iedereen die water wil onttrekken aan grond- of oppervlaktewater moet daar voortaan eerst een vergunning voor aanvragen. Uiteraard moet die vergunning geweigerd worden als dat voor de kwaliteit van het water nodig is. Dat leidt ook naar beleid voor voldoende water. Zoals betere waterzuivering, minder koeien per hectare, minder landbouwgif en oplossingen zoeken voor medicijnresten die nu nog gewoon in het water terecht komen.

Terwijl in Den Haag over het landbouwakkoord gesproken wordt, waarbij de boeren zelf het hoogste woord mogen hebben, eindigt de Raad voor de Leefomgeving haar persbericht met de venijnige zin: “Nu afwachten of de ministeries de adviezen ter harte nemen en niet verder gaan met het uitvoeren van slappe en ineffectieve programma’s, die het water onvoldoende beschermen en in de zin van de agrarische sector zijn.”

Lees hier de gedetailleerde adviesbrief.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.