Het leven van zorggezinnen wordt vaak gedomineerd door de zorg om het gehandicapte broertje of zusje. Als er geen sprake is van een handicap, maar andere zorgvragen of problemen, is dat ook dagelijkse kost voor het hele gezin. Soms komen ze blakend in het nieuws, vaak lijden ze in stilte.
Misschien heb jij ook zo’n gezin. Hoe dan ook heb je altijd wel ergens een connectie, gewild of ongewild, met zo’n situatie. De buren, bij vrienden of familie, via de vereniging of beroepsmatig. Best spannend soms en in elk geval reden genoeg om verder te lezen. Samen met het samenwerkingsverband Positieve Gezondheidszorg 3.0 gaan we daar de komende tijd aandacht aan besteden.
In deze eerste aflevering vertelt Positieve Gezondheidszorg 3.0 over het waarom: daarom!!!
Om zorggezinnen meer te ontlasten zijn er structurele veranderingen nodig in ons ingewikkelde zorgsysteem. Een kwestie van tijd, nieuw fundament en een nieuwe beweging. Achter de schermen bouwen landelijke initiatieven daar hard aan. Aangezien je dit niet even kunt fixen, moeten we ook andere wegen bewandelen. En die zijn er.
We kunnen ook zelf aan de bak en allemaal ons eigen steentje bijdragen. Niet met collectes of goede doelen, maar gewoon zelf. Met begrip voor de ander en contact van mens tot mens. Gewoon eens een stap zetten. Ga eens na welk gezin jij kent. Hoe gaat het nu met hen? Redden ze het samen of kun je iets betekenen? Een kwestie van zorgzaamheid die leidt tot geluksmomenten bij alle betrokkenen.
Om echt taboes te doorbreken, moet er nog meer gebeuren. Denk aan meer en beter delen van informatie, voeren van gesprekken, stimuleren van bewustwording, gedragsverandering en echt samenwerken. Eén van de mooie ontwikkelingen die helpt is de positieve gezondheidsbenadering.
De positieve gezondheidsgolf die door ons land gaat, helpt om je eigen situatie van verschillende kanten te belichten. Het helpt je om gezondheid te zien als meer dan niet-ziek zijn en het helpt om je eigen veerkracht, te vinden en aan te spreken. Het biedt perspectief voor meer geluk, ook voor zorggezinnen.
Samenwerkingsverband
In Salland is het samenwerkingsverband Positieve Gezondheidszorg 3.0 ontstaan. Het bestaat uit partijen, die vliegwiel willen zijn in de zoektocht van zorggezinnen, naar een goed leven met passende zorg. De partners hebben elkaar gevonden in visie, kennis en ambitie. ‘Met de hele mens centraal en een gelijkwaardige relatie tussen zorgvrager en zorgverlener willen we positieve gezondheidszorg realiseren, op holistische wijze.’
‘Doelstelling is een goed leven met passende zorg, voor mensen met zorgvragen en hun naasten. De verbinding tussen medisch, psychisch en leefstijl kenmerkt onze insteek, de aanpak heeft een duurzaam karakter. Vanuit een landelijke ambitie, gaan we stapsgewijs aan de slag, met regionale initiatieven. Niet het systeem centraal, maar mensen’.
De komende weken schrijf ik meer over deze benadering, de samenwerking en laat ik je kennismaken met de verschillende deelnemers. Mensen met visie en vakmanschap, experts op hun terrein, maar in de gewone mensenwereld minder bekend. In gesprek met hen, is voelbaar dat ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, van binnenuit.
Samen zijn ze van toegevoegde waarde voor onze lokale samenleving. Voor het inbedden van positieve gezondheid in de regio, met kennis van zaken en de voeten in de alledaagse praktijk. Ik hoop dat je deze serie blijft volgen. Het kan ons samen een stapje verder brengen naar positieve gezondheidszorg in Salland. Een goede reden om die mooie Sallandse vlag te laten wapperen in de wind.