Meten- Weten: Petitie aan de informateur voor een gezond platteland

Interessant? Deel het artikel

platteland

Plattelandsbewoners laat u horen!

Op dit moment wordt er onderhandeld over een regeerakkoord. We staan op een cruciaal moment: gaan we door met de industrialisering van het platteland? Of slaan we af naar een gezond platteland?

De agro- en foodindustrie hebben hun omvangrijke wensenlijst al doorgegeven aan de informateur. Laten wij plattelandsbewoners dat ook doen. Nu is het moment om ook ónze wensen te laten horen:

Maak het platteland weer gezond!

Onderteken de open brief van Meten=Weten of stuur je eigen brief naar de onderhandelaars.

Het is tijd voor een regeerakkoord waarin een radicale transitie van de landbouw de hoogste prioriteit krijgt, waarbij volksgezondheid, een leefbaar platteland en biodiversiteitsherstel belangrijker zijn dan economische belangen. Het platteland is ook van ons!

Als je onze brief wil mee ondertekenen, stuur dan een mail met je naam of de naam van je bedrijf/organisatie/werkgroep, je woonplaats en e-mailadres naar metenwetenwesterveld@gmail.com dan zetten we je op de lijst.

Als je zelf een brief wilt sturen, neem dan ook contact met ons op, dan sturen wij je alle relevante mailadressen.

Lees hieronder onze open brief.

Open brief

Geachte Mariëtte Hamer, fractievoorzitters en overige leden van de Tweede Kamer,

U bent nu bezig met het opstellen van een nieuw regeerakkoord waarin, naar wij vurig hopen, écht werk gemaakt wordt van de transitie van de landbouw. Dit is het moment dat veel belangengroepen aandacht vragen voor hun specifieke wensen. Ook wij, bewoners van het platteland, hebben één grote hartenkreet:

Maak het platteland weer gezond!

Nederland slaat zichzelf op de borst als tweede landbouwexporteur van de wereld. Onze bloemen, vlees en zuivel gaan de hele wereld over. Dat gaat ten koste van het platteland! Dat gaat ten koste van de gezondheid en het welbevinden van omwonenden, hun leefomgeving, de natuur en de biodiversiteit. Wij ondervinden aan den lijve hoe het leven op het platteland aan kwaliteit heeft ingeboet. Wij zien en ervaren hoe de agro-industrie de bodem, de lucht en het (grond)water verontreinigt. Er ligt een deken van pesticiden over onze natuur- en woongebieden, de bodems zijn dood, weilanden en akkers zijn steriel.

Wij zien hoe karakteristieke cultuurlandschappen met bomen en houtwallen zijn vernietigd. Wij merken dat ondanks de vele programma´s met miljoenen geïnvesteerde euro´s voor het behoud en herstel van de biodiversiteit, vogels, vlinders en bijen verdwijnen. Wij horen hoe de lentes stiller worden. De gezondheid van boeren en omwonenden van de intensieve veehouderijen wordt bedreigd door Q-koorts en longaandoeningen. Boeren en omwonenden van intensieve (sier)teelten staan voortdurend bloot aan grote doses pesticiden die een rol spelen bij het krijgen van de ziekte van Parkinson, kanker en neurologische aandoeningen zoals ontwikkelingsstoornissen bij zeer jonge kinderen.

Het platteland is een industriegebied geworden, waar de landbouwlobby, de bank, de supermarkten, de veevoederbedrijven, de pesticiden-industrie de dienst uitmaken.

Maar het platteland is geen wingewest en geen agro-industrieterrein op kosten van mens, natuur en biodiversiteit. Het is ook de leefruimte van gewone boeren, burgers en buitenlui die recht hebben op een veilige en gezonde leefomgeving. Zo mooi omschreven in artikel 8 uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: het recht op het inademen van schone lucht, het recht van wonen op schone grond en het recht op gezondheid.

Het is tijd voor een regeerakkoord waarin een radicale transitie van de landbouw de hoogste prioriteit krijgt, waarbij volksgezondheid, een leefbaar platteland en biodiversiteitsherstel belangrijker zijn dan economische belangen. We hebben concrete doelstellingen nodig zoals die in de Europese Farm to Fork strategie zijn geformuleerd en waarbij in de hele productieketen het voorzorgsbeginsel als leidraad dient.

Het is hoog tijd om het platteland weer gezond te maken want het platteland is van ons allemaal!

Bron: Meten= Weten, voor meer info klik hier.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Meten- Weten: Petitie aan de informateur voor een gezond platteland”

  1. Avatar

    Kan ik als niet-Sallander en niet-plattelander ook tekenen? Daar woon ik namelijk niet..

    Maar ook ik vind namelijk dat er drastisch iets moet veranderen in landbouw én veeteelt! Dat gaat volgens mij iedere wereldburger aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.