Met zonnepanelen en accu is een dynamisch energiecontract slim

Mensen sluiten weer energiecontracten voor lange termijn af. Daarmee dekken ze het risico voor plots stijgende prijzen. Maar als je zonnepanelen én een thuisbatterij hebt, zou je kunnen overwegen nog voor kortere termijn dan 'variabel' te gaan: stroom per uur.

Interessant? Deel het artikel

thuisbatterij laadpaal accu huawei

Nederland is nog niet zo van de thuisbatterij, vooral omdat de overheid de aanschaf ervan ontmoedigt. Je kunt immers goed je overtollige stroom terugverkopen aan de energieleverancier. De overheid legt het verschil tussen aan- en verkoopprijs bij met de salderingsregeling.

Maar tijden veranderen. Die saldering staat onder druk. En energieleveranciers bieden hun stroom nu aan met tarieven die per uur verschillen. Dat doen ze om de consument aan te zetten hun stroomgebruik te reguleren. Als ze dat voor elkaar krijgen kunnen ze veel gelijkmatiger stroom opwekken in plaats van te werken met pieken en dalen in de productie. Daar kun je als consument heel slim gebruik van maken: door in te kopen als de stroom goedkoop is, zodat je je eigen voorraad kunt aanwenden als de stroom duur is.

Maar dan moet je wel opslagruimte hebben. Stroom sla je op in een accu, zoals een thuisbatterij, maar ook die van je auto, je fiets, je kettingzaag, je laptop en je telefoon. Alles volgooien als de stroom goedkoop is (heel soms krijg je zelfs geld toe…). Dat werkt hartstikke mooi als je daarbij ook je eigen zonnepanelen hebt. Daar pak je nu nog het salderingsvoordeel van mee. Met die panelen én een thuisbatterij pak je dubbele winst: het salderingsvoordeel én altijd stroom tegen het goedkoopste tarief.

En dat is alleen nog maar je eigen voordeel. Andere voordelen zijn dat er minder problemen ontstaan voor aan- en afvoer van stroom. Kabels zijn nu soms niet dik genoeg vanwege een groot aanbod van de panelen aan de leverancier. Maar met een accu sla je eerst zelf op. En je geeft de leverancier het voordeel van gelijkmatiger te kunnen opwekken.

Met eigen stroom van eigen accu of gekochte stroom tegen het laagste tarief heb je dus voor je auto altijd de goedkoopste stroom. Als we een paar technische stappen verder zijn, kun je op die manier ook je wasmachine goedkoper laten draaien. Enz.

Volgens onderzoek van Soly overweegt zo’n 11 procent van de zonnepaneeleigenaren een dynamisch energiecontract.
Uit dat onderzoek blijkt ook dat een kwart zich er nog nooit in verdiept heeft. Onze voorspelling: doen ze dat wel, dan gaan veel mensen over op een dynamisch energiecontract.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.