Met woningscan én gunstige hypotheekrente helpt Rabobank huizen naar hoger energielabel

Interessant? Deel het artikel

Rabobank wil in 2025 gemiddeld energielabel B in haar hypotheekportefeuille (1 miljoen klanten) realiseren, wat concreet betekent dat ongeveer 50.000 klanten minimaal 2 labelstappen omhoog zetten. Dat antwoordt de bank op onze vraag of je daar een gunstige hypotheek kunt afsluiten voor verduurzaming.

Door Joris Hoff

Al onze hypotheekadviseurs hebben inmiddels een opleiding gehad om verduurzamingsadvies te kunnen geven zodat we deze versnelling kunnen aanjagen. Dit omdat het verduurzamen van de woning voor veel huiseigenaren iets is waar ze tegenop zien. Welke keuze is het meest duurzaam, uitvoerbaar en ook nog financieel haalbaar? Tel daarbij op dat in de praktijk blijkt dat de aanschaf van een woning een vruchtbare periode blijkt waarbij aanstaande woningeigenaren vaak overgaan tot het verduurzamen van hun woning. In hypotheekgesprekken met klanten brengen onze adviseurs sinds medio 2020 standaard verduurzamingsmogelijkheden nadrukkelijk ter sprake, zodat onze klanten goed begeleid worden in de keuzes waar ze voor staan.

Producten en dienstverlening

We ontwikkelen producten en dienstverlening om klanten te helpen in de transities:

  • Online woningscan levert duurzaamheidsadvies en –offertes: Sinds september 2020 krijgen al onze hypotheekklanten standaard een online inmeting van hun woning. Op het 3D-model dat dit oplevert worden maatwerkoffertes uit de (lokale) markt meegenomen in het hypotheekadvies. Hierdoor wordt verduurzamen toegankelijker en makkelijker, klanten kunnen hierdoor met meer comfort overgaan tot de kleine of grote investeringen die besparen op hun energierekening en het wooncomfort verhogen.
  • Rabo Groendepot biedt extra financieringsmogelijkheid voor klanten om hun huis te verduurzamen. Klanten krijgen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek gedurende twee jaar een depot tot hun beschikking, waaruit zij energiebesparende maatregelen aan hun woning kunnen betalen. De introductie van het Rabo Groendepot is onderdeel van een integrale aanpak om de woningvoorraad energiezuiniger te maken.
  • Korting op je hypotheekrente: Koop je een energiezuinige woning die voldoet aan de nieuwste duurzaamheidsnormen, of verduurzaam je je bestaande woning, en sluit je je hypotheek af bij de Rabobank? Dan belonen we dit met korting op je hypotheekrente. Dat scheelt niet alleen in je energiekosten, maar ook in je maandelijkse hypotheeklasten.

Financieren duurzame verbouwing

  • Een extra hypotheek op basis van de woningwaarde: Je kunt tot 100% van de woningwaarde lenen. Wil je jouw huis duurzaam verbouwen? Dan kun je de kosten voor energiebesparende maatregelen meenemen in je hypotheek. Ook bij een hypotheek met NHG. Voorwaarde is dat de totale hypotheek niet meer dan 106% van de waarde van het huis ná verbouwing mag bedragen. En het extra leenbedrag moet helemaal worden besteed aan de energiebesparende maatregelen.
  • Een extra hypotheek op basis van jouw inkomen: Als je energiebesparende maatregelen neemt, wordt jouw energierekening vaak lager. Daarom kun je voor de kosten van een duurzame verbouwing tot € 9.000 extra hypotheek krijgen.
  • Groenhypotheek: Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Dan kan de Rabo GroenHypotheek interessant voor je zijn. Met de Rabo GroenHypotheek krijg je tijdens jouw eerste rentevaste periode korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast.
  • Extra financieringsruimte voor NulopdeMeter woning: Bij het kopen of verbouwen naar een NulopdeMeter woning kun je maximaal € 25.000 extra hypotheek krijgen omdat je per saldo geen energierekening hebt.
  • Extra financieringsruimte voor woning met een EPC of EI ≤0: Wanneer je een woning koopt met een energie-index (EI) of een energieprestatie-coëfficient (EPC) gelijk aan of lager dan nul kun je maximaal € 15.000 extra hypotheek krijgen. Een Energie-Index wordt opgesteld door een gecertificeerde energieadviseur. Je kunt de EPC berekening van jouw huis opvragen bij de aannemer, makelaar of projectontwikkelaar.
  • Duurzaamheidslening: De Duurzaamheidslening is een persoonlijke lening met speciale rente voor het verduurzamen van je eigen woning. Via de Duurzaamheidslening is het mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen.
  • Energiebespaarlening: Via de Energiebespaarlening is het mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. De Energiebespaarlening put uit het Nationaal Warmtefonds. De overheid, ASN-bank, de Rabobank, de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese Investeringsbank (EIB) maken deze lening mogelijk.

Meer info over bovenstaande regelingen op onze site.

Joris Hoff is woordvoerder Communicatie & Corporate Affairs

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.