Met open ook kijken naar hamsteraars en fijnproevers | Met prachtige foto-serie

Niet alleen dieren hamsteren, wij als mens hebben daar ook wel een handje van. Diny Heidenrijk heeft het geluk van een vaste leverancier voor walnoten. Mooi, zo'n gekregen wintervoorraad. Gezond ook. Als ze de noten ophaalt neemt ze haar fototoestel mee. En toen werd het nog veel mooier.

Interessant? Deel het artikel

eekhoorn

Of we er nog weer wat willen hebben dit jaar? Onze vaste leverancier heeft een appje gestuurd. Het is herfst, tweede helft van oktober en dan vallen de walnoten van de bomen en ja natuurlijk willen we weer van die grote dikke noten! Dus een paar weken later gaan we op weg naar de Wilpse Klei om ze te halen. Het schijnt een slecht notenjaar te zijn hoorden we al van diverse kanten en dus zijn we blij dat wij toch onze voorraad kunnen aanvullen. De boer vertelt dat hij niet iedereen kan voorzien dit jaar maar een paar vaste klanten, waaronder wij wel! Op de terugweg over de dijk langs de IJssel komen we langs een stalletje waar ook walnoten worden aangeboden en daar verzamelen we er nog wat bij. Thuis leggen we als echte hamsteraars onze voorraad noten op zolder te drogen.

Onze ‘huiseekhoorns’ die ik dagelijks in de tuin zie rondstruinen zijn ook al helemaal op de hamstertoer en struinen dagelijks de vaste voerplekjes af op zoek naar walnoten, hazelnoten, zonnepitten en pinda’s in dop. Van de zomer bleven ze rustig zitten om de noten ter plekke op te peuzelen maar nu gaan ze er meteen mee aan de haal om hun buit te verstoppen. Ze hebben echter concurrentie gekregen van gaaien en eksters. Die grote vogels zijn wel heel vasthoudend en brutaal en roven met hun grote snavels binnen een paar dagen een aantal vogelpindakaas potten leeg. Weg jagen helpt helaas maar even. In no time zitten ze weer te loeren of ze ergens bij kunnen. In duikvlucht scheren ze regelmatig over de plekjes waar ik de noten heb verstopt voor de eekhoorns. Het lukt ze menig keer om die weg te kapen voordat er een eekhoorn zich op tijd voor meldt…

Het blijft een prachtig gezicht om die rode rakkertjes bezig te zien met het verzamelen van hun wintervoer. Zo kan ik dat niet alleen vanuit mijn keukenraam observeren maar ook vanuit vogelhutten in het bos. Ze blijven heen en weer rennen en speuren elk hoekje en gaatje af tot alle neergelegde noten en eikels op zijn. Grappig is dat ik soms een eekhoorn ergens een noot zie begraven en dat een ander die daarna weer op graaft en er mee vandoor gaat en het op zijn plekje verstopt… Eekhoorns kunnen namelijk heel goed ruiken (tot 30 cm diep) waar iets eetbaars ligt. Soms blijft er een walnoot liggen die ze niet meenemen en wanneer ik die nakijk blijkt die van binnen beschimmeld te zijn… Ze roken dat dus aan de buitenkant en de noot werd afgekeurd. Ja ja het zijn fijn proevers die houden van kwaliteit, voorkeur voor een A merk!!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *