Met open oog kijken naar die grote gele reus

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) herfst boom blad
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Zelfs de kleuren van de herfst zijn anders als je ze met Diny Heidenrijk aanschouwt. Zij heeft altijd een camera bij zich. Dat leert je in kaders kijken. Naar lichtinval. Naar effect van wind. Naar sluitertijd. Dus gingen we graag mee op die zonnige middag naar een statig kasteel.

Door Diny Heidenrijk

Het tijdslot dat we digitaal besteld en ontvangen hebben laat zien dat we ‘s middags om 14.00 uur welkom zijn. Door het coronavirus wordt momenteel bepaald waar en wanneer je ergens naar toe mag. Wij willen een rondje kasteel Nijenhuis doen. Even een frisse neus halen. Handen ontsmetten en afstand houden. Ja dat is niet zo moeilijk want we gaan alleen buiten in het kasteelpark wandelen.

Het is rustig rondom en in het kasteel, er mogen maar een bepaald aantal personen per tijdsdeel binnen de hekken zijn. Minder prettig voor de organisatie van het landgoed maar voor ons wel fijn. We horen alleen vogelgeluiden en het ritselen van de afgevallen bladeren waar we een beetje sloffend lopen door heen lopen. In de slotgracht zwemmen en snateren wat eenden tussen drijvende gele en bruine afgevallen blaadjes. De eenden maken kringen in het water en daardoor worden blaadjes meegezogen in hun slipstream. Ze leggen zo interessante cirkelende routes af in het donkere water. Hm, met een wat langere sluitertijd krijg je leuke effecten. En daar langs de hoge beukenhaag wandelt de zwarte kasteelkat op haar dooie akkertje over het met bladeren bespikkelde grasveld.

Op het voorplein van het kasteel staat een heel grote en oude tulpenboom. De naam verwijst naar de bladeren van deze reus: die hebben de vorm van een tulp. Nu vandaag is het een heel bijzonder gezicht want de herfst heeft de boom veranderd in een opvallend plaatje. Vooral omdat de zon schijnt knalt het geel eruit tegen de donkere stam en takken! Het lijkt wel een schilderij, een stilleven. Een van de dikke takken van deze boom is naar de grond gegroeid en heeft daar blijkbaar wortel geschoten. Met een grote knik komt hij een eindje verder weer omhoog. Hoe bijzonder! Ik neem vanuit allerlei hoeken foto’s. Nog een paar koude nachten of een winderige dag en het is voorbij met deze kleurenpracht. Gelukkig kan ik dan deze herinneringen zo weer zichtbaar oproepen op de computer!

Oef, oppassen, ik struikelde bijna over een boomwortel die over het pad is gegroeid maar nu verscholen ligt onder afgevallen bladeren. En het houten rustieke ophaalbruggetje heeft glibberige groen uitgeslagen planken waarop je makkelijk kunt uitglijden. Naast corona zijn er zo de ‘normale’ euvels waar je alert op moet zijn.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.