Met open oog zien maar ook horen en ruiken!

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) koolzaad mus
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

We rijden deze week met Diny Heidenrijk over de IJsselbrug bij Deventer, slaan onderaan rechts af en gaan onder de brug door langs de Bolwerksmolen over een smal weggetje het gebied van de Wilpse klei in. Diny heeft altijd een camera bij zich en dan kijk je toch beter om je heen. Nu ook weer.

Door Diny Heidenrijk

Oh, kijk daar een prachtig knalgeel veld. Een koolzaadveld in volle bloei of is het raapzaad? Hup, auto aan de kant en fototoestel gepakt.

Wat een prachtig gezicht is dit! Ik sta in de warme lentezon naast de auto en het eerste wat me opvalt is het geluid. Ik hoor het gezoem van ontelbare bijen die hier hun nectar komen halen. Ze duiken bloem voor bloem in en komen er geel bestoven weer uit. En direct daarna komt me de geur van al die bloemen in de neus, het ruikt hier heel erg lekker. Langs de rand van het veld en tussen het koolzaad zie ik meerdere bijenkasten staan waar de bijen hun kostbare lading heen brengen en daar later honing van fabriceren.

Koolzaad en raapzaad worden verbouwd voor de (gezonde) plantaardige olie die uit de zaden wordt gewonnen. Beide gewassen lijken erg op elkaar maar ik ken het verschil niet. Die olie wordt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes en is ook in de keuken goed te gebruiken. Maar je zou er ook een auto op kunnen laten lopen en je kunt je er zelfs mee wassen. Het is namelijk een ingrediënt in zeep en zit ook andere cosmetische producten.

Ik volg het kronkelende weggetje tussen twee velden door en ga met één bil zitten/leunen op een piketpaaltje. Van hier af kan ik die bezige bijen goed observeren. En zie daar trippelt een gele kwikstaart over het pad en begint tussen de planten te scharrelen. De vogel is voortdurend in beweging, zodat z’n staart constant op en neer deint. Oh wacht, wat is dat voor een vogeltje dat daar op een stengel koolzaad landt? Het is een roodborst tapuit, een vrouwtje. Wat mooi, die kan ik zo prima fotograferen en bij het inzoomen zie ik dat ze een spinnetje in de snavel heeft! Een eindje verder gaat er nog een zitten. Die is veel feller gekleurd, dat is dus een mannetje. Misschien is dit wel een stelletje dat voer zoekt voor hun jongen.

De gele bloemen lokken ook verschillende soorten vlinders aan. Ik zie van alles en maak vele foto’s. Nog lekker even genieten want de bloeitijd van koolzaad is maar kort…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.