Met open oog zien dat september de wisselmaand is

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) paddenstoel
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Ach, de seizoenen zijn zo de seizoenen. De maanden schuiven in elkaar over. In de herfst sterft het langzaam wat af. In de lente begint het opnieuw. Maar als je geregeld met Diny Heidenrijk op pad gaat, ga je dat toch anders zien. Dan is september bijvoorbeeld de wisselmaand en dan zie je heel andere dingen.

Door Diny Heidenrijk

September is een bijzondere maand. We hebben een spreekwoord dat zegt: ‘april doet wat hij wil’ maar ook september heeft zo zijn nukken en buien van wisselvalligheid. De ene dag denk je nog in de zomer te zitten maar de volgende dag voel je de herfst al heel dichtbij komen. Zo loop je nog met blote armen en in korte broek en zo haal je de lange broek en het najaarsjack weer uit de kast.

Maar vandaag wordt het echt nazomeren. Bij het opstaan zie ik een dunne nevel hangen en er is mooi weer voorspeld dus op pad. We rijden naar voormalig klooster Sion en gaan daar wandelen in het bos. De mistflarden lossen al snel op nu de zon aan kracht wint. Nog snel wat foto’s maken van ingenieus geweven spinnenwebben die glinsteren met ontelbare druppeltjes in de zon. Maar zo meteen weten de spinnen zich weer onzichtbaar.

Hoge varens staan langs het pad en zien er nu bruin en kreukelig uit. Net als de salomonszegels met hun verschrompelende zwarte besjes. Hun seizoen zit erop. Het begint al best kruidig te ruiken en de eerste paddenstoelen piepen de grond uit. Vooral de witte tere porseleinzwammen die aan dode takken groeien vindt ik prachtig; als het licht erop valt lijken ze doorzichtig. Dus de naam is wel heel toepasselijk in dit geval. En daar in de berm langs het weiland zien we een aantal grote parasolzwammen staan. Oh, en zie hier eens, een takje met kleine zwammetjes die door hun vorm wel wat weg hebben van oortjes.

Onder de beukenbomen liggen veel bruine stekelige bolstertjes met beukennootjes erin. Even open maken en een nootje proeven. Helaas die paar die ik los peuter zijn loos… Poeh, het wordt nog warm zo in de zon en het voelt zelfs wat broeierig aan. Ik knoop mijn jack maar om mijn buik. Even wapperen met mijn hand en blazen pfff…. want ik loop door een wolk van dansende mugjes. En moet je zien die krentenstruik begint warempel al te kleuren, tussen de groene blaadjes zitten al gele en rode. Ook een paar berken daar langs de bosrand vertonen reeds de eerste gele blaadjes. Ja, ja, september is een echte wisselmaand. Hoe mooi het weer nu is, toch heeft de natuur de herfst al duidelijk op de agenda staan…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.