Met Open Oog: Zeldzame kleur

Voor haar fotorubriek 'Met Open Oog' heeft Diny Heidenrijk deze week een bijzondere benadering! Niet het soort object, maar de kleur bepaalt haar keuze. Vandaag Is Blauw!

Interessant? Deel het artikel

©Diny Heidenrijk
©Diny Heidenrijk

Blauw is een kleur die het minst voorkomt in de natuur. Natuurlijk kennen we allemaal de blauwe luchten die er zijn. En ook wel het blauwe water van de zee in tropische oorden en soms zelfs is hier het water blauw wanneer we mooi weer hebben en de lucht erin weerspiegeld wordt. Maar toch is blauw een moeilijke kleur in de natuur om ons heen.

Bij planten en bloemen komt het in vergelijking met de andere kleuren (rood, geel, bruin, groen) minder dan 10% voor. In de tuin kennen we wel de speciaal gekweekte blauwe hortensia bloemen, de korenbloemen, riddersporen. Nu in het voorjaar zijn er ook de tere bloemetjes van het ereprijs, het vergeet-me-nietje, blauwe hyacinten, blauwe druifjes en in het bos verschijnen ster- en boshyacintjes, de lichtblauwe kleine sneeuwroem plantjes, allemaal stinsenplanten die zo lekker kunnen verwilderen. In augustus, hoogzomer, kun je op het Boetelerveld de zeldzame blauwe gentianen vinden. Bij bloemen speelt een bepaald pigment, zuurgraad van de grond in samenwerking met licht een belangrijke rol om die blauwe kleur te krijgen. Waarom blauwe regen eigenlijk zo genoemd wordt weet ik niet want voor mij is de kleur van deze klimplant met zijn prachtige hangende trossen eerlijk gezegd lila.

(Lees verder onder afbeeldingen)

©Diny Heidenrijk
©Diny Heidenrijk
©Diny Heidenrijk
©Diny Heidenrijk

Bij dieren kan ik nog minder blauw vinden. Het pigment dat bloemen wel bezitten hebben dieren namelijk niet. Toch heb ik wel blauw gezien zoals bij een aantal vlindersoorten: de blauwtjes zoals het icarusblauwtje, het boomblauwtje en het heideblauwtje. Zij hebben vleugels die bestaan uit heel fijne schubben. Als daar licht opvalt ontstaat die blauwe kleur. Sommige vogels pronken met blauwe veren. Het meest opvallend is natuurlijk de ijsvogel! Die heeft een schitterend knalblauw verenpak. Maar ook in de vleugels van de gaai zitten een paar blauwe veertjes. Bij de blauwborst zegt de naam het al waar je de blauwe kleur kunt vinden. Bij de vogels ontstaat de blauwe kleur doordat hun veren zijn opgebouwd van een sponsachtige keratine en de grootte van de openingen in de veren. Dus ook weer een kwestie van lichtinval en vorm.
De mannetjes van de heikikkers kleuren in het voorjaar in de paartijd een paar dagen blauw om vrouwtjes te verleiden. Dan zijn er nog de torren en kevertjes die, wanneer de zon op hun dekschildjes schijnt blauw oplichten. Het is dus een optisch verschijnsel alsof we door een bril met blauwe glazen kijken.

Blauw is een beetje zeldzaam in de natuur.

©Diny Heidenrijk
©Diny Heidenrijk
©Diny Heidenrijk

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Met Open Oog: Zeldzame kleur”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden