Met open oog: Vreemd insect?

Diny Heidenrijk heeft er deze week eens speciale lenzen voor op de camera gedraaid, om op die manier prachtige foto's te maken van insecten. Als je ze zo van dichtbij ziet, hoe mooi is dat! Onderaan dit artikel zie je echt fantastische close-beelden.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Wat kruipt daar dan over het blad? Ik sta te kijken in de achtertuin bij de jasmijn struik. Als ik me voorover buig en mijn ogen wat secuurder langs de blaadjes laat gaan zie ik er nog meer rondlopen. Het zijn opvallende langwerpige insecten. Kijk daar, ook op de stokrozen lopen er wat en daar via de ruwe schors van de berkenboom zoekt het er eentje hogerop.

Snel de camera gehaald en ik maak wat close-ups van een van zo’n beestje dat stil op een blaadje zit. Nou je bent niet bepaald moeders mooiste denk ik maar ik vind je wel interessant. Van zo dichtbij zie ik dat er een heleboel stekeltjes op zijn rug staan en er loopt een fel oranje randje met witte stippels langs het zwarte lijf. Hoe zou dit diertje heten?

Wanneer ik op internet ga zoeken kom ik er achter dat het de larven zijn van het lieveheersbeestje… Wauw, nooit geweten dat het kind van dit aimabele kevertje er zo uit zag. De volgende dag loop ik nog eens naar die struik en dan zie ik dat er een paar van die larven aan het veranderen zijn. Het lijkt net of ze gekrompen zijn. Na er lange tijd met de neus bovenop te hebben gestaan ontdek ik dat ze blijkbaar bezig zijn om uit hun oude huidje kruipen. Ik zie hoe zich de ronde vorm en de kleur van dekschildjes begint te vormen. Opnieuw maak ik daar wat foto’s van.

Het ‘ombouwen’ gaat echter heel traag, het duurt en duurt maar en ik kom meerdere keren terug om te kijken hoever het is. Pas de volgende dag zie ik dat er wat kevertjes lopen. Het zijn niet de knalrode lieveheersbeestjes met zwarte stippen maar meer geel oranje met zwarte stippen. Misschien moeten ze nog op kleur komen of zijn het een ander soort. Er bestaan namelijk wel zestig soorten in ons land en ze kunnen rode, gele, zwarte en oranje kleuren hebben en meestal zijn ze gestippeld.

Het maakt mij eerlijk gezegd niet uit welke soorten hier in mijn tuin rond lopen en vliegen want ik vind ze allemaal prachtig. Deze kevertjes zijn meer dan welkom en een goede tuinhulp want ze eten bladluizen! Bovendien zijn ze fotogeniek en vermaak ik me er heel wat uurtjes mee!

Het lieveheersbeestje staat daarnaast symbool voor geluk en dat heb ik dus best veel!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.