Met open oog: Visioenen onderweg

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Het is warm in de zon maar op de fiets is het goed te doen. Zo nu en dan voel ik een lekker windvlaagje door mijn haren gaan. Het is vakantietijd en er zijn veel mensen op pad. Wij zoeken echter zoveel mogelijk de binnen weggetjes en mijden toeristische plekken. Kijk hier eens, deze boer heeft rondom zijn maisakker een brede rand met zonnebloemen gezaaid. Wat een mooi gezicht: een knalgele zonnige strook voor een donkergroen maisveld.

Door Diny Heidenrijk

Een eind verderop knijp ik hard in de remmen. Is dat daar wat ik denk? Het kan toch niet waar zijn? Ik zie een heel groot veld vol hennepplanten! Zo maar langs de kant van de weg. Visioenen van wiet en koffieshops komen in mij op… Ik maak een foto om thuis toch eens na te kijken of ik dat nou goed gezien heb.

Via Google kom ik er echter achter dat hennep en wiet verschillende soorten planten zijn die beide bij de cannabis familie horen. Hennep is een heel makkelijk snel groeiend gewas en wordt verbouwd als veevoer en gebruikt voor allerlei industriële doeleinden. Het zaad is voedzaam voor zowel dier als mens. Je kunt er hennepolie uit persen. Van de vezels wordt touw gemaakt en textiele stoffen. De houtachtige delen van de planten worden o.a. in de bouw gebruikt, als stro voor de dieren en als schonere vervanging voor brandhout. Zelfs in de keuken kun je het tegenkomen in de vorm van deegproducten voor mensen met een allergie omdat het glutenvrij is. Het gewas heeft ook voordelen wat duurzaamheid betreft: het put de grond minder uit, heeft minder kunstmest nodig dus minder vervuiling van bodem en water, heeft bijna geen pesticiden nodig want weinig last van insecten, heeft weinig water nodig, weinig onkruidbestrijders omdat de plant zelf voorkomt zelf dat er onkruid groeit en het is een ‘schoonmaak gewas’: het kan vervuiling in grond en water opruimen. Deze boer is dus eigenlijk heel goed bezig en ik heb weer veel geleerd.

Een paar kilometer verder maak ik opnieuw een foto van een heel ander veld dat voor mij het teken van hoogzomer is: een goudgeel graanveld met klaprozen en kamille. Ik weet nooit precies wat het is: rogge, tarwe of gerst. Dat schijn je te kunnen zien aan de lengte van de aar en de lengte van de sprieten die eraan zitten.

Ik weet wel dat het een prachtig gezicht is!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.