Met open oog: Veelvraten

Diny Heidenrijk ging weer met haar camera op pad om veelvraten te spotten.

Interessant? Deel het artikel

© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk

Hmm, wat zie ik daar: die geitenbaard plant heeft wel prachtige witte bloempluimen maar waar zijn de groene bladeren gebleven?? Ik kom er op aan het kijken en zie dat er alleen nog wat bladnerven aan de stengels zitten. Aha, daar zitten ook nog wat half uitgevreten blaadjes onderaan waar in de uitholling kleine groene rupsjes zich te goed doen aan mijn tuinplant…

Tja, ik ben gek op vlinders, ga zelfs wekelijks met een groepje vrijwilligers op pad om voor de vlinderstichting deze diertjes te tellen. Ben ook erg blij wanneer ik ze rondom mijn huis zie vliegen en bedenk me dus dat ik dan niet moet mekkeren wanneer vlinderkinderen opgroeien in mijn tuin. Van welke vlinder zouden deze zijn? Ik zie ze echter niet groot worden want na een paar dagen is al het groen op en zijn de hongerige monstertjes weg…??

Er zijn veel soorten vlinders in Nederland en dus even zoveel soorten rupsen. Als je zo’n veelvraat eens goed bekijkt zie je dat ze eigenlijk heel divers en mooi zijn. Ik schreef al eens over een meriansborstel die ik tegen kwam in het bos en een rups van de nachtpauwoog op het Boetelerveld. Daar vond ik tevens de rupsen van het bont zandoogje. Er zijn veel pracht exemplaren niet ver van huis als je er eens goed op gaat letten.

Zo kwam ik de rups tegen van de lindepijlstaart, een nachtvlinder die een vervaarlijke ‘stekel’ op zijn achterlijf heeft. En nog een andere nachtvlinder die als heideringelrups het leven begint. In de venkel (in de moestuin) at een opvallend jonkie zich letterlijk te barsten om zo een paar keer te vervellen, zich daarna te verpoppen om uiteindelijk als een fraaie koninginnenpage de show te stelen. Waarschijnlijk de mooiste vlinder in Nederland.

Laat ook brandnetels staan want ik zag daarop o.a. de rupsen van de dagpauwoog en de atalanta. Dat deze veelvraten ook in bomen voorkomen weten we natuurlijk maar al te goed door de overlast bezorgende eikenprocessierupsen. Maar o.a. de meriansborstel, het boomblauwtje, de lindepijlstaart en eikenpages doen geen vlieg kwaad en lusten alleen bladeren. En ach, eiken, berken en lindebomen kunnen wel wat blaadjes missen toch? En mijn geitenbaard plant komt volgend jaar weer opnieuw op. Ik laat rupsen die ik tegen kom dus lekker hun buikjes vol vreten en denk gewoon aan de vlinders die ze naar verloop van tijd zullen worden…

© Diny Heidenrijk

 

© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden