Met open oog: Stoertjes | Met prachtige fotoserie

Schotse Hooglanders, moet je zien wat een stoere beesten dat zijn. Diny Heidenrijk deinst er niet voor terug!

Interessant? Deel het artikel

schotse hooglanders
Foto: Diny Heidenrijk

Ik sta bij een nogal ruig uitziend veld aan de Hondemotsweg. Hoge grassen, wat stronken van bomen die onlangs gekapt zijn, pitruspollen en brandnetels. Langs de kant wat doorgeschoten warrige wilgenstruiken en verderop in het land een rietkraag wat duidt op drassige grond. Daar tussen door banjeren een aantal van die langharige roodbruine nogal woest ogende dieren. Wanneer ik nog wat dichterbij kom lopen ze op mij af en ik vraag mij af hoeveel ze eigenlijk kunnen zien door die lange ponyharen heen… Toch wel blij met het draad om het land heen durf ik ze te fotograferen. Dat zou ik als ze loslopend waren niet zomaar gaan doen denk ik of het moest op grotere afstand zijn.

Het zijn runderen die oorspronkelijk leefden in de Schotse Hooglanden en die dus heel goed passen in natuurgebieden omdat ze zichzelf prima kunnen redden in de vrije natuur. Hun dikke langharige wintervacht beschermt ze voldoende tegen de kou, zeker in onze tegenwoordige nogal zachte winters. Om de winter door te komen vreten ze zich helemaal vol in lente, zomer en herfst zodat ze goed opgevet de winter in gaan. Door al dat grazen blijft het landschap in onze natuurgebieden open en dit geeft weer kans aan een diversiteit van planten, vogels,  insecten, waaronder vlinders. Dus zijn die Hooglanders nuttige beesten!

Vroeger liepen ze ook een tijd lang op het Boetelerveld en op de Haarle berg en wanneer ik ze daar onverhoeds tegen kwam tijdens het wandelen liep ik er met een grote boog omheen. Ze zijn niet agressief maar je kunt nooit weten hoe ze reageren als ze je onverwacht zien opduiken, zeker wanneer ze jongen hebben…

Het geeft een mooi plaatje bij tegenlicht wanneer de zon een licht randje om het rund heen legt. Ik bewonder hun warme roodbruine kleur maar heb ergens gelezen dat de meeste dieren van oorsprong eigenlijk zwart waren. Koningin Victoria van Engeland echter hield meer van een roodbruine vacht en daarom moest men ze hierop gaan selecteren en fokken. Vandaar dat we nu overal vooral roodbruine en blonde varianten kunnen tegen komen. Hoe grappig is het eigenlijk dat die stoertjes vandaag de dag dus hun kleur te danken hebben aan de voorkeur van een Koninklijke Hoogheid…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden