Met open oog: Sprookjesachtig Deventer | Met foto-galerij

Als de advent is begonnen en Sinterklaas terug is naar Spanje wordt de binnenstad van Deventer omgetoverd in het decor van een soort van Kerstsprookje. Diny Heidenrijk maakte er een prachtige fotoserie van.

Interessant? Deel het artikel

kerst deventer
Foto: Diny Heidenrijk

We lopen door de oude binnenstad en stoten op een uitnodiging om binnen te komen bij de Oude Mariakerk voor de Hanze Experience: een schouwspel over de geschiedenis van de IJssel en de opkomst van de Hanzestad Deventer in de Middeleeuwen. 2023 is namelijk uitgeroepen tot het Hanzejaar waarin alle 9 Hanzesteden langs de IJssel dit jaar bijzondere activiteiten aanbieden. Deze Hanze Experience is zo’n activiteit die de stad Deventer aanbiedt. We komen in een donkere helemaal lege kerk en laten ons meeslepen door indrukwekkende beeldprojecties, geprojecteerd op de muren, meeslepende muziek en een intrigerend verhaal. Hoe bijzonder! Nog tot 30 december op zaterdag en zondag elk kwartier gratis te zien. Een echter aanrader!

Eenmaal weer buiten begint het al vroeg in de namiddag te schemeren. Overal om ons heen gaan ontelbare lichtjes aan en we lopen De Brink op. Metershoog staan daar een paar lichtobjecten: zoals Scrooge, de hoofdpersoon uit de roman ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Het verhaal speelt zich af rond 1830. Scrooge is een vrek maar komt in de Kersttijd tot inkeer. Op diverse plekken in de stad zijn nog meer grote lichtobjecten te bewonderen en er is zelfs een lichtjesroute.

Het is heel sfeervol met al die flonkerende lichtjes in de bomen, aan terrasjes en gevels. In de smalle straatjes met oude panden rondom De Brink waan je jezelf in de Middeleeuwen. Overal staan grote en kleine  kerstbomen en er hangen lange dennen guirlandes over de straatjes met reuzen kerstballen. De Waag wordt prachtig uitgelicht net als de Bergkerk. Als het zachtjes begint te miezeren baal ik daar eerst wel een beetje van. Maar na verloop van tijd worden de straten nat en gaan spiegelen: het brengt eigenlijk nog meer sfeer en dat geeft de foto’s net dat beetje extra vind ik.

Op een van de terrasjes met een oranje opgloeiend kacheltje boven ons hoofd gaan we lekker warme chocomel drinken, met slagroom natuurlijk. Een warme plaid over de benen en met zicht op die wondermooi verlichte De Brink komen we al helemaal in de Kerstsfeer!  Op de achtergrond horen we zachtjes allerlei kerstliedjes voorbij komen. Hanzestad Deventer in kersttijd is echt prachtig…

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.