Met open oog: Rustiek of ludiek…

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) hek
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Op weg naar de boer in het buitengebied om eieren te kopen kom ik elke keer langs een weiland waar een rustiek hek staat: twee dikke ruw houten steunpalen waar tussen een smeedijzeren verroest hekwerk hangt. Daar maakte ik vorig voorjaar al eens een foto van. Een plaatje van een sfeervol landelijk plekje een klein eindje buiten het dorp aan de Hooilandsweg.

Door Diny Heidenrijk

Als je goed kijkt zie je nog net de eerste huizen aan de rand van de wijk Raalte Noord liggen. Bij zo’n hek fantaseer ik in mijn beleving een knoestige boer in overall, met een verweerd gezicht van het vele werken in de buitenlucht. Een boer die niet houdt van allerlei fratsen en dergelijke. Een boer van: ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”.

Maar wat zag ik nu toch afgelopen maand: dat hek had een hele grote metamorfose ondergaan: het knalt er nu al van verre uit in het landschap! Zie de foto onder dit stukje. Ja, het was inderdaad behoorlijk verroest dat ijzerwerk en het kon echt wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Maar je zou het toch ook in een gedekte kleur kunnen beitsen. In een onopvallend groen bijvoorbeeld of een stijlvolle grijs tint.

Ik begin nieuwsgierig te worden naar die boer, de eigenaar van dat hek. Klopte mijn beeld van een knoestige nuchtere landman niet of heeft hij een onverwacht creatief talent bij zichzelf ontdekt? Of had hij nog wat restjes verf in de schuur staan? Of heeft een kunstzinnige zoon het stokje van zijn vader overgenomen? Terwijl ik weer een foto maak van dit nieuwe tafereeltje gaan er dus allerlei veronderstellingen door mijn hoofd. Ook zit ik me af te vragen of ik het nu juist mooi vind of juist niet…

Het is in ieder geval zeer opvallend, het staat wel heel vrolijk en fris. Naar welk hek gaat mijn voorkeur nu eigenlijk uit? Houd ik van rustig en rustiek of van er uit knallend en ludiek? In de naaste omgeving staat geen huis dus het hoeft qua stijl nergens bij te passen.

Terwijl ik verder fiets op weg naar de eierautomaat vind ik dat het beide wel wat heeft. Het ijzerwerk is opgeknapt en kan er voorlopig weer tegen. En dit hek zal hoogst waarschijnlijk door vele passanten zeker opgemerkt worden!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.